Libertatea de exprimare, atacată la TVR? Dragoș Pătraru acuză un amestec în procesul editorial

Nimic nu părea să anunțe ceva ieșit din comun aseară, 24 aprilie 2018, la Starea Nației.

Asta până când Dragos Pătraru, spre finalul emisiunii, a aruncat bomba: Doina Gradea îl chemase în cursul zilei să-l urecheze pentru faptul că îl atacase, la o emisiune anterioară, pe Cătălin Blebea, un membru proaspăt numit în consiliul de administrație al TVR din partea guvernului. Pe acesta, Dragoș Pătraru l-a acuzat că a făcut în trecut presiuni editoriale la adresa emisiunii Starea Nației, difuzând ulterior imagini cu domnul Blebea în prezența lui Adrian Năstase. Acesta, de altfel, nu era la prima prezență ca membru în Consiliul de Administrație al Televiziunii Române.

Dragoș Pătraru nu a fost însă deloc intimidat de faptul că fusese atenționat de Doina Gradea, pe care a numit-o explicit, ulterior ședinței în care fusese chemat, ca făcând parte dintr-o conducere numită politic. Și nu mai atât, ca o dovadă că nu răspunde la comandă politică, în emisiunea din 24 aprilie a ironizat-o explicit pe Viorica Dăncilă pentru deja celebra Simfonie a lalelelor, dar și pe Olguța Vasilescu pentru postura devenită între timp virală pe care o avusese în cadrul unei ședințe a guvernului.

Lucrurile nu s-au oprit însă aici, Dragoș Pătraru anunțând, în aceeași alocuțiune, o investigație independentă de emisiunea sa care ar urma să ofere detalii, printre altele, despre „amestecul brutal al conducerii (TVR) în procesul editorial, cheltuirea fără discernământ și cu rea voință a banului public”.

O acuzație asemănătoare făcuse de altfel, relativ recent, Cătălin Tolontan, arătând cum unul dintre punctele contractuale pe care trebuie să le semneze angajații TVR încalcă, practic, libertatea de exprimare:

”8.3. Orice articol pe subiecte în afara temelor enunţate (subiecte controversate) semnat sau susţinut nu trebuie să contrazică poziţia (editorială) a TVR asupra temei în discuţie”.

A procedat corect însă Dragoș Pătraru făcând aceste lucruri? Aici problema privită din două perspective:

1. Emisiunea Starea Nației este, fie că unora le place sau nu, un pamflet și se subscrie regulilor editoriale acestui gen de divertisment consacrat.

2. Dragoș Pătraru nu are parti pris-uri, el atacând în trecut toate părțile combatante de pe scena politică, inclusiv DNA-ul.

Cunoscând aceste două lucruri, așadar, nu putem considera că Dragoș Pătraru s-a abătut de la linia editorială obișnuită a emisiunii, înscriindu-se, de altfel, într-o marjă de asemenea obișnuită de comentariu politic sarcastic întâlnit și la comentatorii cunoscuți din străinătate. Nu în ultimul rând, dacă un jurnalist, fie el prezentator de emisiune sau editorialist are suspiciuni întemeiate că reputația unui membru din echipa de conducere i-ar putea afecta munca, acesta are, bineînțeles, dreptul să semnaleze acest lucru.

Asta cu atât mai mult cu cât Cătălin Blebea fusese acuzat în trecut de evaziune fiscală chiar de către DIICOT într-un dosar în care apare și numele Realității TV, al cărei director general adjunct fusese.

De aici încolo însă, firește că nu putem face decât speculații și pronosticuri privind soarta emisiunii Starea Nației, cel mai probabil fiind că emisiunea va ieși (din nou) de pe post la final de sezon.

Ce va face în cazul acesta Dragoș Pătraru? Se va alătura, din nou, echipei Digi24? Va merge spre alte televiziuni? Sau, poate, va trece în online, așa cum au mai făcut-o și alții înaintea lui? Rămâne de văzut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *