România a depășit – la limită – Statele Unite privind libertatea presei
Dacă anul trecut, România se clasa pe locul 46 privind libertatea presei și avea înaintea sa patru țări din Africa (Insulele Comore, Burkina Faso, Ghana și Namibia), în 2018 a reușit să depășească – la limită! – Statele Unite ale Americii.
Statistica este realizată de Reporters without Borders (Reporters Sans Frontières, în română Reporteri fără Frontiere) și reprezintă un raport anual al libertății presei în 180 de țări ale lumii. Astfel, în anul 2018 România stă mai bine, avansând de pe locul 46 pe 44. Cu toate astea, în anul 2013, când a fost făcut primul raport despre țara noastră, aceasta ocupa locul 42.
Una dintre cele mai mari probleme atunci când vine vorba de libertatea presei din țara noastră este ”frica de cenzură politică”: ”Presa a fost transformată constant într-o unealtă de propagandă politică (în mod special în anii electorali) unde politizarea excesivă a presei, finanțarea coruptă, politica editorială subminată intereselor patronilor și inflitrarea agențiilor de inteligență în staff au devenit o normalitate. Mediul mass-mediei a fost influențat de asemenea și de activitățile grupurilor de extremă-dreapta legate de Biserica Ortodoxă – ea însăși finanțată parțial de stat – care se opun deschis libertății presei. Un proiect de lege propus de Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților și liderul Partidului Social Democrat, aflat la guvernare, ar penaliza denigrarea României în străinătate și ar reintroduce defăimarea în Codul penal. Acest fapt a alimentat îngrijorarea cu privire la cenzura politică a mass-mediei”.
Chiar în spatele României se află Statele Unite ale Americii (poziția 45), care a reușit să pice pe două poziții mai jos. Poziția din ce în ce mai nefavorabilă a SUA în ceea ce privește libertatea presei s-ar datora atacurilor președintelui Donald Trump la adresa mass-mediei, precum și violențelor din ce în ce mai numeroase asupra oamenilor de presă.
Articole asemănătoare
Hackerii ruși au obținut informații sensibile de la instituții americane
FBI, îngrijorată cu privire la influența Chinei asupra TikTok
Eugen Nicolicea și ”portofoliul mare” de ieșiri nervoase
Social media – o binecuvântare și un blestem, în mijlocul crizei din Ucraina
Dezinformare de manual: propaganda pro-rusă inventează o falsă mobilizare la arme în România pentru moldovenii cu cetățenie română