Gurmanzii serviciilor secrete ruse. Identitatea mai multor agenți, dezvăluită după o scurgere de date

Cea mai recentă scurgere din informații din Rusia se referă la datele utilizatorilor Yandex Food- un serviciu care livrează mâncare la domiciliu. Datele au scos la iveală e-mailurile, numerele de telefon, adresele și comenzile făcute de utilizatorii serviciului rus.

Investigația Bellingcat a arătat că printre persoanele afectate de această scurgere se numără mulți agenți ai serviciilor secrete și ai armatei ruse care au comandat mâncare la locul de muncă folosind adresele oficiale de mail.

Printre cele mai notabile descoperiri se numără un înalt oficial al GRU (agenția de informații militare externe a Rusiei) care și-ar fi schimbat locul de muncă de la GRU la FSB. Informațiile au fost atât de ofertante încât Bellingcat a reușit să îi găsească și numerele de înmatriculare ale mașinii sale de lux.

O altă persoană care a putut fi identificată pe baza datelor din Yandex Food este un individ cu legături în cazul de otrăvire a lui Aleksei Navalnîi. Bellingcat a reușit să identifice respectiva persoană pentru că aceasta și-a folosit adresa de e-mail de la locul de muncă pentru a face comenzi prin Yandex Food, iar asta -coroborat cu datele din investigațiile precedente- a dus la identificarea exactă a individului.

Căutând adresele exacte ale unor instituții (ca GRU sau FSB) sau termeni generali ca ”bază militară”, investigatorii au reușit să identifice mai mulți agenți ai acestor servicii, iar în unele cazuri au descoperit chiar noi baze militare de care nu știau înainte.

Mesaje ca ”zonă închisă. Mergeți până la punctul de control. Sunați cu zece minute înainte de sosire” sau ”du-te la cele trei bariere de protecție de lângă cabina albastră și sună. După stația pentru autobuzul 110 până la capăt” însoțesc comenzile plasate de agenții serviciilor secrete sau armatei ruse.

Datele din Yandex Food au scos la iveală alte noi informații despre o fostă iubită a lui Putin și a fiicei lor care locuiește într-un apartament de lux.

Anunțul a fost făcut de un politician din opoziție care a scris într-o postare pe Twitter că: ”Datorită scurgerilor din baza de date Yandex, a fost găsit un alt apartament al fostei iubite a lui Putin, Svetlana Krivonogikh. Acolo își comanda mesele fiica lor Luiza Rozova. Apartamentul are 400 m² și valorează aproximativ 170 de milioane de ruble [~1,98 milioane de dolari]”.

Reacția companiei și a autorităților

Yandex a dat vina pe unul dintre angajații săi pentru scurgerea datelor și a catalogat evenimentul ca fiind niște ”acțiuni necinstite”.

Autoritățile de la Moscova au luat și ele notă de datele Yandex Food, iar Roskomnadzor (autoritatea de supraveghere media din Rusia) a încercat să ascundă informația, anunțând amenzi pentru companie și restricționând accesul la baza de date scursă.

O arhivă cu date scurse de la Yandex Food a fost adăugată în registrul celor care încalcă drepturile persoanelor fizice, iar accesul la aceasta a fost restricționată” a anunțat Roskomnadzor într-o declarație de presă de la finalul lunii martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *