Motorul rus de căutare Yandex ”îngroapă” imaginile masacrului de la Bucha

Imaginile cu masacrul de la Bucha, acolo unde sute de civili au fost uciși de către forțele de ocupație ruse, nu se văd pe motorul rus de căutare Yandex. Pe de altă parte, Google a indexat toate imaginile publicate în aceste zile de presa din lumea întreagă: corpuri lăsate pe străzi, civili luați ostatici și împușcați când aveau mâinile legate, gropi comune.

O simplă căutare pe Yandex după termenul „буча” (Bucha, în transcriere latină) ne arată că, la secțiunea imagini, motorul de căutare prioritizează imagini cu locuri din orașul ucrainean.

Pentru a descoperi imaginile cu crimele săvârșite de soldații ruși, este necesară introducerea unui termen ceva mai specific, precum „мертвых” („mort”) sau „резня” („masacru”) alături de numele orașului.

Google, pe de altă parte, asociază imediat termenul „буча” cu fotografiile terifiante ce au făcut înconjurul internetului și au atras Rusiei critici dure pentru crimele săvârșite.

Mai mult, chiar dacă imaginile dure sunt indexate pe Yandex la căutări suplimentare – ceea ce este, oricum, puțin probabil, dat fiind faptul că Moscova face eforturi semnificative pentru a-și minții proprii cetățeni -, ele nu sunt disponibile utilizatorilor aflați pe teritoriul rus. Motivul are legătură cu reglementările din ce în ce mai stricte ale internetului din Rusia, cetățenii neavând cum să acceseze multe dintre site-urile afișate de motorul de căutare.

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *