Un jurnalist afgan, agresat de talibani în Kabul: „Încă nu știu de ce s-au comportat așa”

Un jurnalist afgan, angajat al celui mai mare post de televiziune din țară, a fost agresat în plină stradă de către mai mulți luptători talibani.

Ziar Khan Yaad, care lucrează pentru canalul de știri TOLO, filma împreună cu echipa sa un segment despre persoanele fără locuri de muncă când talibanii l-au atacat pe el și pe cameraman, conform Voice of America.

Într-un mesaj publicat pe Twitter, jurnalistul afirmă că au fost compromise în atac „camere, echipament tehnic și telefonul personal”. În aceeași postare, Yaad mai spune că luptătorii s-ar fi dat jos din mașina în care se aflau și l-au lovit cu arma.

Motivul atacului nu-i este clar lui Yaad nici acum, spune acesta: „Încă nu știu de ce s-au comportat așa și brusc m-au atacat. Problema a fost împărtășită cu liderii talibani; cu toate acestea, făptașii nu au fost încă arestați, ceea ce reprezintă o amenințare gravă la adresa libertății de exprimare”.

Oficialii talibani, care sunt acuzați că nu-și respectă promisiunea de a asigura libertatea presei, susțin că o investigație asupra incidentului a fost deschisă, însă Ziar Khan Yaad nu este primul jurnalist a cărei siguranță e pusă în pericol de talibani.

Conform organizațiilor pentru protecția jurnaliștilor, domiciliile a cel puțin cinci jurnaliști au fost percheziționate – în ciuda faptului că talibanii insistă că au oferit amnistie oricărui afgan care a colaborat cu statele și media occidentale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *