Fact-check marca Digi24: adevăr și minciună în discursul lui Dăncilă de la conferința de presă

În cadrul turului următor pentru alegerile prezidențiale, în ziua de marți a acestei săptămâni cei doi candidați au susținut dezbaterile separat. Președintele țării, Klaus Iohannis, a refuzat confruntarea cu contracandidatul său, fostul prim-ministru Viorica Dăncilă, așadar au fost două deliberări independente. Discursul susținut de Dăncilă marți seară a conținut mai multe exagerări, omiteri, dacă nu chiar minciuni ce au captat atenția publicului.

În timpul evenimentului de două ore și jumătate, candidatul a negat că ar fi susținut ordananța 13, dar mai târziu a recunoscut că a trimis un mesaj către deputații din Parlamentul European prin care ar fi apărat legea. De asemenea, a dat vina pe președintele țării pentru eșecul aderării la spațiul Schengen, cu toate că UE a menționat că este vina guvernării României. Este de amintit și faptul că există o neclaritate în ceea ce privește angajarea la Curtea de Conturi a lui Victor Dăncilă, fiul fostului prim-ministru, dar să nu uităm și de procentul exagerat cu privire la realizarea programului de guvernare al PSD , explică digi24.ro.

Dăncilă susține că „Nu eu l-am angajat pe fiul meu la Curtea de Conturi, a fost angajat înainte de a deveni eu premier”, ceea ce este adevărat, a fost angajat drept consilier chiar de către demnitarul cabinetului la care lucrează, Ilie Sârbu.

Însă candidatul declară și că mandatul fiului său a început înainte ca ea să devină  prim-ministru, ceea ce nu este adevărat. „Coincidența” face că cei doi și-au început mandatul în aceeași zi, 29 ianuarie 2018, răspunde Curtea de Conturi pentru g4media.ro.

„Am realizat 80% din masurile pe care ni le-am propus la inceputul mandatului cu programul de guvernare cu care am venit în fața românilor”, spune în cadrul dezbaterii Viorica Dăncilă. Există o neclaritate pentru că nu se știe dacă se referă la perioada mandatului său sau la întreaga guvernarea a Partidului Social Democrat din 2016 până în prezent, dar la oricare s-ar referi procentajul este fals. Factual.ro, unul din primele și cele mai bune site-uri de fact checking din țară, a urmărit de-a lungul timpului implementarea măsurilor și concluzia este una total diferită față de ce a afirmat Dăncilă. Majoritatea promisiunilor au rămas neîndeplinite, iar cele realizate nu au avut efect. În total, doar un sfert din angajamentele luate au fost duse până la bun sfârșit.

Citiți mai multe pe digi24.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *