Concluziile raportului Freedom in the World 2018: Democrațiile se află în declin peste tot în lume

De peste un deceniu democraţiile sunt în declin peste tot pe mapamond. Anul 2017 a fost cel mai prost din acest punct de vedere, potrivit raportului Freedom in the World 2018. Democracy in Crisis, publicat recent de către Freedom House.

Freedom House este o organizaţie nonguvernamentală, nonpartizană, fondată în timpul celui de­al Doilea Război Mondial, finanţată de guvernul SUA pentru a promova în lume democraţia, libertatea politică, drepturile omului.

Acest declin s-­a întâmplat deoarece au fost atacate în mai multe părţi ale lumii principiile de bază ale democraţiei, respectiv alegerile libere și corecte, drepturile minorităţilor, libertatea presei, domnia legii, etc. Fenomenul a început în 2006, iar până în 2017 au intrat în declin 113 state, în vreme ce în alte 62 de state democraţia s­-a întărit. Exemplele sunt mai mult sau mai puţin cunoscute. Astfel, ţări care acum 10 ani păreau că se consolidează, cum ar fi Ungaria sau Turcia, acum sunt în regres. Alte exemple de state cu libertatea în declin ar fi Republica Africa Centrală, Mali, Burundi, Mauritania, Etiopia sau Venezuela.

În 2017, alegerile parlamentare din Franţa, Olanda, Germania și Austria au adus formaţiuni populiste de dreapta.

Raportul Democracy in Crisis explică diferenţele practice între urmările răspândirii în lume a practicilor democratice și a celor antidemocratice. Acestea din urmă ridică în ultimă instanță o serie de riscuri economice și de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *