Zarurile au fost aruncate – Consecințele răzmeriței din PSD EXCLUSIV

Săptămâna aceasta senatorul PSD, Ecaterina Andronescu, transmitea o scrisoare deschisă prin care solicita demisia lui Liviu Dragnea și înlocuirea Cabinetului Dăncilă. Gestul fostului ministru al Educației a părut pe moment neașteptat. Totuși, dacă luăm în calcul faptul că Ecaterina Andronescu era singura voce din interiorul PSD care se plasa chiar în ziua protestului de partea diasporei, susținând că mitingul este legitim, atunci decizia de a lansa acestă scrisore în spațiul public nu este chiar atât de șocantă. Indiferent dac[ decizia public[rii scrisorii a fost rezultatul unui calcul premeditat sau o reacție spontană, putem spune că zarurile au fost deja aruncate.

Ne întrebăm dacă critica lansată de Andronescu va duce la demisia liderului PSD, Liviu Dranea? Puțin probabil. În cel mai bun caz scrisoarea va separa apele în interiorul partidului și ne va da oportunitatea să vedem cine sunt oamenii care îl susțin pe Dragnea. În acest sens, reacțiile nu au întârziat să apară. Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, spune că nu se impune nicio demisie din partea liderului PSD:

„Sub nicio formă nu trebuie să dăm vreodată senzația că este o cât de mică fisură în PSD sau că avem chestiuni interne care musai trebuie lămurite în spațiul public, pentru că situația este exact invers.Suntem foarte uniți și foarte hot să ducem bătălia cu rămășițele a ceea noi numim statul paralel. Suntem deciși să luptăm până la capăt, deși zvorcolirile acestuia le vede cu ochiul liber toată România. Prin urmare, nimeni din partid nu ar putea susține teza colegei noastre Ecaterina Andronescu pentru că nu avem nevoie de nicio demisie din nicio organizație”, potrivit Evz.ro

Nici Liviu Pop nu pare impresionat de demersul colegei sale: „nu cred că trebuie să îi răspund ceva doamnei senator Andronescu. Sunt surprins de reacția doamnei prin această scrisoare. Mai ales că discutăm despre o guvernare foarte bună (…)” , iar „efectul scrisorii doamnei Andronescu este aproape zero”, potrivit Digi24.ro.

Fostul premier, Mihai Tudose, pare să fie de partea Ecaterinei Andronescu, precizând că „este nevoie de o discuţie în partid şi nu numai pe temele supuse atenţiei de dna Andronescu(…) Nu înţeleg cum se pot exprima public unii colegi de-ai mei înfierând exprimarea publică(…) putem să fim sau să nu fim de acord cu opinia cuiva, dar dna Andronescu nu a folosit un ton jignitor la adresa nimănui, e opinia domniei sale”potrivit adevarul.ro.

Dincolo de separarea apelor, rezultatul contestării din interiorul PSD ne va da oportunitatea să vedem cât de consolidat este acest partid. Contestările din interiorul partidului sunt un fenomen recurent în democrațiile occidentale. Ele reprezintă un exercițiu democratic. Jens Spahn, membru al Uniunii Creştin-Democrată (CDU), este cel mai mare critic al lui Angela Merkel. Cu toate acestea, cancelarul german l-a numit de curând ministru al Sănătății. Cum se explică acest lucru? Politica are două jumătăți, conflictul și consensul. Găsirea consensului, a celui mai mic numitor comun, reprezintă sarcina cea mai dificilă, testul democrațiilor consolidate.

Citește continuarea AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *