Viktor Orban, declarat ”inamic al libertăţii presei” de către RSF. Budapesta dă vina pe Soros

Liderul de la Budapesta, Viktor Orban, a fost inclus de către organizația internațională pentru protejarea jurnaliștilor Reporters without Borders pe lista ”inamicilor libertății presei”. Astfel, el devine primul lider din UE inclus pe această listă a rușinii.

RSF susține că de 11 de ani, de când se află la putere, Orban s-a folosit de legi și cunoscuți pentru a controla mass-media. „Radiodifuzorii publici au fost centralizaţi în holdingul media de stat MTVA, din care face parte şi unica agenţie de presă unhară, MTI”, se arată pe pagina organizației.

Printre metodele folosite de premierul ungar și Fidesz, partidul său, se numără apelul la clientela politică, discreditarea, intimidarea jurnaliștilor independenți.

„Datorită manevrelor politico-economice și achiziționării de companii media de către oligarhi apropiați de Fidesz, partidul de guvernământ, controlează acum 80% din peisajul media al țării. În partea de sus se află fundația Kesma, care deține aproximativ 500 de organizații media pro-guvernamentale”, mai afirmă RSF.

Nu în ultimul rând, organizația constată că, în discursul public al liderului de la Budapesta, mass-media este descrisă ca fiind controlată extern.

Tot Soros e de vină

Într-un șir de postări pe Twitter publicate luni, ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, a încercat să discrediteze Reporters withou Borders, afirmând că miliardarul George Soros se află în spatele listei, întrucât acesta ar fi finanțat organizația în trecut, conform Digi24.

Varga mai afirmă că descrierea făcută de RSF peisajului mediatic din Ungaria este nerealistă, întrucât „Ungaria este una dintre puţinele state membre (ale UE) în care există un adevărat pluralism atât în presă, cât şi în dezbaterile ideologice, precum şi în opinia publică”. Mai mult, ministrul susține că RSF ar fi trebuit să precizeze că „în Europa Occidentală sunt eliminate activ opiniile conservatoare”.

Judit Varga nu este singurul oficial ungar care a reacționat ca urmare a publicării listei. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zoltán Kovács, a susţinut că „Reporteri fără Frontiere (RSF) ar trebui să-şi schimbe numele în «Fake News fără Frontiere»”.

Nu este straniu că, în timp ce aceşti reporteri «independenţi» se bucură fericiţi de libertate şi securitate în minunata noastră ţară, îl numesc pe (Viktor) Orban «prădător» al libertăţii presei?”, este mesajul publicat de acesta pe Twitter.