Raport îngrijorător al RSF: 91% din populația lumii e privată de dreptul la informație


Alexandra Minea
Raport îngrijorător al RSF: 91% din...

Deși mass-media din întreaga lume a scris, în ultimii ani, despre presiunile la care presa este supusă și la importanța libertății informației, Reporters without Borders a prezentat în decursul acestei săptămâni o statistică îngrijorătoare.

Organizația internațională atrage atenția, într-un post de pe site-ul oficial, că ”doar 9% din populația lumii trăiește într-o țară unde libertatea presei este bună”. Așa cum arată cel mai nou barometru realizat de RSF, dreptul de a informa este încălcat atât în țări precum China, Rusia sau Arabia Saudită, dar și în democrații: Mexico și India.

Două dintre statele care s-au clasat foarte jos în clasamentul Reporters without Borders din acest an au și cel mai mare număr de locuitori: împreună, China și India au aproximativ 2.7 miliarde de locuitori. În comparație, cel mai bine cotat stat, Suedia, are doar 5.2 miliarde.

De ce e atât de importantă libertatea presei? Secretarul general al RSF spune că dacă jurnaliștii nu au libertate, societatea nu poate fi informată despre cele mai importante probleme ale sale, precum schimbările climatice sau inegalitățile sociale.

„Nici una dintre marile probleme ale omului – fie încălzirea globală, corupția sau inegalitatea de gen – nu poate fi rezolvată fără informații raportate liber și independent și fiabile, cu alte cuvinte, fără jurnalism de calitate. Această situație este foarte îngrijorătoare pentru jurnaliști și, mai ales, pentru acele ființe umane care sunt private de dreptul lor la informație”, a afirmat Christophe Deloire, secretarul general RSF.

Arată comentariile (0)

Comentarii

Articole asemănătoare

Noutăți

Cehia schimbă modalitatea de predare a istoriei în şcoli, pentru a combate propaganda rusă

Ministerul Educaţiei din Cehia plănuieşte să acorde o pondere mai mare perioadei contemporane în programele şcolare pentru disciplina istorie. Acest...

Adăugat pe de Robert Manea
Noutăți

Avocatul lui Trump, mesaj pentru oficialii români: Îmi exprim îngrijorarea

Avocatul președintelui Statelor Unite ale Americii a transmis o scrisoare oficialilor români, pe fondul îngrijorărilor stârnite de conflictul din...

Adăugat pe de Alexandra Minea