O jurnalistă din Irlanda de Nord, ucisă într-un conflict între poliție și militanții naționaliști


Alexandra Minea
O jurnalistă din Irlanda de Nord, ucisă...

O jurnalistă din Irlanda de Nord a fost ucisă într-un conflict între poliție și presupușii militanți naționaliști în decursul nopții de joi.

Lyra McKee este descrisă de către publicația The Washington Post drept ”un jurnalist tânăr și strălucit a cărui activitate s-a concentrat asupra moștenirii violenței în conflictul din Irlanda de Nord”. 

Tragedia s-a produs pe străzile orașului de graniță Londonberry. McKee, în vârstă de 29 de ani, a fost împușcată într-un schimb e focuri între autorități, care organizau raid-uri pentru a detecta suspecții militanți naționaliști, și protestatari. De fapt, ultima postare de pe Twitter este o fotografie din aceeași seară a revoltelor, cu camioanele albe de poliție și fumul negru care se ridică în depărtare.

”Derry în seara asta. Absolut nebunesc”, a scris aceasta.

Poliția afirmă că o persoană a tras  în jurul orei 11 noaptea înspre polițiști și Lyra McKee. Gestul este catalogat de către autorități drept ”un act terorist”.

”La ora 11 noaptea trecută, a apărut o persoană înarmată cu pistol și a tras un număr de focuri spre poliție, iar o tânără, Lyra McKee, de 29 de ani, a fost rănită (…) Credem că acest lucru este un act terorist. Credem că acest lucru a fost efectuat de republicanii violenți disidenți”, a spus Mark Hamilton, consilier șef adjunct al Serviciului de Poliție din Irlanda de Nord.

Schimbul de foc a avut loc în momentul în care poliția a intrat în cartierul naționalist ultra-creștin din Londonberry. Deși conflictul dintre această tabără și cea de unioniștii pro-britanici protestanți s-a încheiat în urmă cu aproximativ 20 de ani, încă există un număr redus de ”dizidenți republicani”.

McKee a fost primul jurnalist care a murit în Regatul Unit din 2001.

Arată comentariile (0)

Comentarii

Articole asemănătoare

Analize

Evoluția financiară comparativă a trei jucători mari de pe piață ne arată care a fost evoluția presei românești în ultimii ani

Presa românească a fost și este un organism complex și eterogen, cu o evoluție greu de definit. Dincolo de disputele referitoare la content...

Adăugat pe de MediaStandard
Analize

Eșec al propagandei rusești: cazul Suediei

Suntem martorii unei ere în care campaniile de dezinformare și știrile false reprezintă o armă care oferă celui ce o posedă influență...

Adăugat pe de Denisa Andreea Radu