Un proiect de lege pentru reglementarea presei stârnește tensiuni între Washington și Varșovia

Un proiect de lege ce va interzice companiilor din afara spațiului UE să controleze instituții media din Polonia stârnește tensiuni între Washington și Varșovia, dat fiind faptul că postul TVN24, deținut în majoritate de compania americană Discovery Inc, va intra și el sub incidența acestei legi.

SUA ia în calcul retragerea trupelor de pe teritoriul polonez

La scurt timp de la aprobarea proiectului legislativ de către camera inferioară a parlamentului polonez cu 228 de voturi pentru, 216 împotrivă și 10 abțineri, presa din Polonia a prezentat mai multe rapoarte conform cărora SUA ar lua în calcul mutarea trupelor în România, conform Digi24.

Secretarul de stat Anthony Blinken a spus, ca urmare a votului dat miercuri, că Washingtonul este „profund tulburat” de decizia parlamentarilor polonezi, subliniind că legea afectează cel mai urmărit post de știri independent din Polonia și una dintre cele mai mari investiții americane din țară.

Însă relațiile din interiorul NATO nu sunt singurul aspect al relațiilor americano-poloneze pe care controversata lege a presei îl va influența. Mediul de afaceri este îngrijorat cu privire la posibilitatea ca investitorii americani să fie reticenți în ceea ce privește businessurile poloneze.

O poziție similară a avut și Blinken, care a afirmat că „investițiile comerciale mari ale SUA în Polonia conduc la prosperitate comună și ne sporesc securitatea colectivă”, dar și că „acest proiect legislativ amenință libertatea presei și ar putea submina puternicul climat de investiții americane în Polonia”.

Precauție sau interes propriu?

În timp ce partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, susține că legea este menită să țină la distanță influența Rusiei și Chinei asupra mass-mediei poloneze, criticii formațiunii politice susțin că TVN24 este printre cele mai mari televiziuni critice la adresa guvernării.

Europarlamentarul Radoslaw Sikorsk a afirmat că „un vot pentru controlul total al TVN” reprezintă un vot „pentru o dictatură anti-occidentală care-i scutește de pedeapsă pe hoți”, în timp ce marți, mii de oameni au protestat în mai multe orașe din Polonia.

Proiectul legislativ a stârnit tensiuni nu numai în contextul relațiilor dintre Washington și Varșovia, ci și în interiorul coaliției de guvernare. Dezacordul vicepremierului Jaroslaw Gowin, liderul partidului Acord, cu privire la legea PiS a fost unul dintre motivele care au dus la demiterea acestuia de către premierul Mateusz Morawiecki. Ulterior, formațiunea Acord a anunțat că se retrage de la guvernare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *