Sirienii „care dăunează prestigiului” statului riscă șase luni de închisoare

Regimul lui Bashar al-Assad își continuă lupta cu libertatea de exprimare. Cea mai recentă decizie se referă la pedepsirea sirienilor rezidenți care difuzează informații ce ar putea dăuna ”prestigiului” statului.

Conform G4Media, care citează Le Figaro, până acum puteau fi pedepsiți cu închisoarea doar sirienii care nu mai locuiesc pe teritoriul statului. Însă noua lege a lui al-Assad vizează și cetățenii rezidenți în țară, aceștia riscând și șase luni de închisoare. 

„Orice sirian care publică informații false sau informații exagerate care subminează prestigiul (…) statului va fi închis pentru cel puțin șase luni”, se arată într-un comunicat emis de președinția siriană.

Alte situații vizate de noul proiect legislativ vizează „publicarea de informații de natură să îmbunătățească reputația unui stat inamic” și „cererea, în scris sau verbal”, de cedare a teritoriului sirian”.

ONU a atras atenția, prin Consiliul pentru Drepturile Omului, că cetățenii sirieni se tem că vor fi persecutați pentru criticarea statului – un fenomen tot mai des întâlnit în Siria, în contextul în care situația economică a țării este afectată de conflictul din Ucraina. Printre problemele cu care se confruntă statul din Orientul Mijlociu se numără inflația la alimente și energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *