Un jurnalist din regiunea indiană Kashmir a fost arestat în baza unei legi anti-terorism

Jurnalistul Fahad Shah, fondatorul site-ului de știri locale The Kashmir Walla, a fost arestat la sfârșitul săptămânii trecute, autoritățile invocând încălcarea unei legi anti-terorism.

Vineri, acesta a fost chemat la o secție de poliție din districtul sudic Pulwama și a fost a reținut în temeiul Legii de prevenire a activităților ilegale (UAPA). Shah este acuzat de „glorificarea frecventă a terorismului, răspândirea de știri false și instigarea oamenilor, în ultimii trei până la patru ani”, conform The Guardian.

În plus, pentru că a relatat despre schimbul de focuri dintre autorități și așa-zișii militanți din Pulwama, jurnalistul a fost acuzat în baza legii sediţiei arhaice. Fahad Shah se află în custodia poliției pentru 10 zile, însă legea le permite autorităților să-l țină până la șase luni fără să formuleze acuzații.

Însă autoritățile  sunt frecvent acuzate că folosesc UAPA în mod eronat, în încercarea de a reduce la tăcere vocile critice din regiunea Kashmir. Shah nu este nici primul jurnalist asupra cărora se fac presiuni. Luna trecută, un al contributor al The Kashmir Walla a fost reținut 16 ianuarie în temeiul Legii privind siguranța publică, în timp ce The Kashmir Press Club a fost închis luna trecută, după ce jurnaliștii pro-guvernamentali, escortați de poliție înarmată, au preluat forțat conducerea clubului.

Regiunea Kashmir este intens disputată de India și Pakistan. În august 2019, autonomia regiunii a fost revocată de către guvernul național condus de Narendra Modi și adus sub controlul autorităților de la Delhi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *