Moise Guran, criticat de către CJI: „Jurnalismul și activitatea politică sunt două meserii incompatibile”
Decizia jurnalistului de a lăsa în spate cariera de jurnalist pentru una în mediul politic, precum și afirmația făcută de acesta că ”a lucrat” cu USR și PLUS în 2018 la programele lor electorale, au stârnit un val de reacții negative la adresa realizatorului. Printre acestea se numără și cea a Centrului pentru Jurnalism Independent.
Într-un comunicat remis presei, CJI afirmă că acțiunile lui Moise Guran, precum și declarațiile contradictorii făcute de acesta au afectat întreaga breaslă, întrucât notorietatea acestuia îl face a fi, pentru public, un reprezentant al presei, conform Digi24.ro.
CITIȚI Și: MOISE GURAN A LUCRAT CU USR ȘI PLUS CÂND ÎNCĂ ERA JURNALIST. A EXISTAT UN CONFLICT DE INTERESE?
În poziția Centrului pentru Jurnalism Independent se mai aduce vorba și de necesitatea unei discuții privind standardele și etica profesionalp, fiind citate mai multe pasaje din codul deontologic privind incompatibilitatea activității jurnalistice cu cea politică.
Redăm mai jos întreg comunicatul CJI:
„Principala armă și protecție a jurnalistului este credibilitatea lui, credibilitate care se câștigă în ani și se pierde într-o secundă. În situațiile în care jurnalistul se bucură de notorietate, acțiunile lui pot afecta întreaga profesie. Centrul pentru Jurnalism Independent consideră că situația lui Moise Guran ne aduce încă o dată în momentul în care devine esențial să discutăm despre standardele și normele etice ale profesiei.
Declarația lui Moise Guran că a lucrat în paralel ca jurnalist și consultant politic a stârnit discuții în spațiul public în principal datorită notorietății acestuia, dar el este departe de a fi un caz singular. Jurnalismul și activitatea politică sunt două meserii incompatibile. Jurnalistul își informează publicul după ce verifică informațiile și se asigură că ele prezintă toate punctele de vedere implicate. Mandatul jurnalistului este interesul public – binele general al cetățenilor. Politicianul și consultantul politic au ca principală loialitate partidul pe care îl reprezintă sau care i-a angajat. Mandatul celor implicați politic este interesul partidului politic.
Codul Deontologic Unificat menționează că „pentru a evita conflictele de interese, se recomandă ca jurnalistul să nu fie membru al vreunui partid politic”. De asemenea, mai prevede și că, „în exercitarea profesiei şi în relaţiile pe care le întreţine cu autorităţile publice sau cu diverse persoane juridice de drept privat (societăţi comerciale, fundaţii, asociaţii, partide etc), jurnalistului îi sunt interzise înţelegeri care ar putea afecta imparţialitatea sau independenţa sa”.
Asemenea conduită afectează nu doar o persoană, ci schimbă percepția publicului asupra întregii profesii. Într-un moment în care societatea românească are nevoie atât de jurnaliști care își fac meseria cu onestitate, cât și de politicieni care să se lupte pentru binele cetățenilor, considerăm că este vital ca cele două domenii să rămână clar delimitate”.
Articole asemănătoare
Procesul văduvei jurnalistului Jamal Khashoggi împotriva NSO Group, respins
Cât de informați sunt românii despre Centenar?
Rusia continuă să își perfecționeze campania de dezinformare, conform datelor Pentagon
Aria cercului lui Dăncilă i-a furat ”lumina reflectoarelor” lui Iohannis. Cum s-a văzut în online conferința ad hoc a fostului premier
Cum au devenit știrile false o afacere profitabilă pentru sponsorii lor