Moise Guran a lucrat cu USR și PLUS când încă era jurnalist. A existat un conflict de interese?

Intrarea în politică a lui Moise Guran s-a petrecut, în realitate, înainte să renunțe la statutul de jurnalist

Moise Guran anunța zilele trecute că renunță „definitiv” la presă și începe o carieră politică. Desigur, speculații pe această temă se făceau de mai mult, încă de când Libertatea a dezvăluit că liderii USR și PLUS l-au invitat pe realizatorul radio să se ocupe de campaniile electorale din 2020. Totuși, jurnalistul a dezvăluit public că a mai avut un rol politic în trecut, când încă era în mass-media.

Moderatorul emisiunii a afirmat miercuri seara, într-o conferință de presă cu Dan Barna, că acesta nu ar fi primul moment în care el a avut legătură cu Uniunea Salvați România. În 2018, Guran ar fi fost invitat de către Barna și Cioloș să se ocupe de coordonarea următoarelor campanii, însă acesta a refuzat. În schimb, acesta a creionat programele USR și PLUS.

”N-am considerat că este un conflict de interese dacă lucrez cu ei și din toamna lui 2018 am lucrat cu ei la programe, separat, și cu USR și cu PLUS. Programele lor sunt compatibile, precum roțile dințate. M-am gândit că cele două partide ar trebui să aibă programe compatibile tocmai în vederea fuziunii lor”, a spus fostul jurnalist la Digi24, în timpul emisiunii moderate de Cosmin Prelipceanu de miercuri seara.

Ce spune Codul Deontologic

Implicarea sa în treburile interne ale Uniunii Salvați România a fost făcută, totuși, fără știința publicului. Din punct de vedere deontologic, apariția unui conflict de interese este o posibilitate, dat fiind faptul că cititorii blogului lui Moise Guran și ascultătorii acestuia nu știau de rolul său în creionarea unor programe electorale.

Codul deontologic stipulează că ”(2.5.3.) Jurnalistul va evita să se afle într-o situaţie de conflict de interese. Se recomandă separarea activităţilor editoriale ale jurnalistului de cele politice şi economice”, însă, în cazul discutat de noi, această ”separare” propusă de normele etice ale meseriei nu este foarte clară – tocmai pentru că jurnalistul de la Europa FM nu a anunțat public că se află într-o colaborare cu cele două formațiuni politice. În acest context, publicul ar fi putut să judece singur dacă exista o delimitare între opiniile obiective ale omului de presă Moise Guran și ale lui Moise Guran implicat în programele USR – Plus, fiind conștient de contribuția jurnalistului.

În intervenția făcută la Digi24, jurnalistul precizează că și Cătălin Tolontan ar fi fost familiar cu situația, întrucât în 2018, el a fost una dintre variantele pentru Europa FM, în cazul în care ar Moise Guran ar fi acceptat o colaborare mai apropiată cu cele două partide. ”Acesta este motivul pentru care Cătălin Tolontan știa toate detaliile și a dat știrea”, a explicat el.

Fă ce zice Guran, nu ce face Guran

Ironic sau nu, Moise Guran își afirma cu cinci ani înainte disprețul pe care îl avea pentru colegii de breaslă care au trecut în barca politică,

”Înainte sa apară orice fel de sondaje secrete, făcute de nu știu cine, vă spun doar atât: nu detest nimic mai mult decât detest un jurnalist care își abandonează meseria pentru a intra în politică.

E o indecență în sine față de ea (de meserie), față de tine ca profesionist (cel mai des politicienii au fost mediocri în meseria lor de bază) dar este și o trădare față de public.

Dacă ești jurnalist și vrei să candidezi undeva, mai bine iei o pauză, câțiva ani, să nu te mai asocieze lumea cu ceea ce ai făcut înainte”, afirma jurnalistul, în 2015, conform G4Media.ro.

În 2020, aceeași persoană își anunța intrarea în Uniunea Salvați România – un partid politic – cu o zi înainte de a avea ultima emisiune la Europa FM. Presa și publicul încă se referă la Moise Guran ca fiind ”jurnalist”, deci teoria enunțată de acesta în urmă cu cinci ani nu a fost aplicată.

Cert este că, la aproape doi ani de la prima colaborare cunoscută (acum) a lui Moise Guran cu partidul condus de Dan Barna și cel condus de Dacian Cioloș, Moise Guran a ales să treacă peste opiniile enunțate în 2015 pe Facebook și să dea presa pe politică. Public, de data aceasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *