Propaganda rusă susține că România și Bulgaria ar deține arme care ar putea fi folosite împotriva Rusiei

Într-o nouă încercare de influențate a publicului împotriva forțelor NATO, propaganda rusă susține că România și Bulgaria ar deține arme care ar putea să fie folosite împotriva regimului de la Kremlin.

Declarația, conform unui articol publicat pe Defenseromania.ro, a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Deviind de la întrebarea adresată de unul dintre jurnaliștii prezenți, oficialul rus a început să lanseze atacuri îndreptate către SUA și partenerii săi strategici, precum că acestea ar lua în calcul ostilitățile sau că ar folosi la antrenamente scenarii care vizează direct Rusia.

Kremlinul, prin vocea Mariei Zaharova, este deranjat de activitatea navelor militare NATO din Marea Neagră, condamnând inclusiv implicarea statelor partenere (Ucraina, de exemplu) în exerciții. Nici prezența dronelor cu recunoaștere facială nu este văzută cu ochi mai buni, însă cel mai deranjant subiect este acela ar modernizării infrastructurilor militare ale României și Bulgariei: „În timpul exercițiilor militare, personalul militar gândeşte scenarii care includ, printre altele, bombardamente pe teritoriul Rusiei, cu ajutorul bombardierelor strategice americane B-52 Stratofortress care sunt capabile să transporte arme nucleare”.

Publicația citată explică că „accentul pus de Zaharova pe prezenţa bombardierelor strategice americane B-52 Stratofortress în spaţiul aerian al Marii Negre arată că oficialul rus a vrut să transmită că România şi Bulgaria deţin arme nucleare pe care vor să le utilizeze împotriva Rusiei”.

Cum a răspuns Bulgaria

Prima care a răspuns la propaganda Rusiei a fost Bulgaria, prin premierul Boyko Borisov. Acesta a negat afirmațiile făcute de Zaharova, afirmând că singurele schimbări ce se aduc Armatei bulgare ţin de „modernizarea aviației, a forțelor terestre și a marinei, care au fost planificate și cunoscute de mult timp”.

„Afirmația că Bulgaria are arme, inclusiv nucleare, pentru a pregăti un atac este provocatoare”, a spus Borisov.

Nici premierul interimar al României, Nicolae Ciucă, și nici ministerul Apărării Naționale nu au răspuns public acuzațiilor formulate de Kremlin.

5 Comentarii

  1. Are dreptate propaganda rusa ! Romanii au teribilele arme AKM si Carpati 74, iar bulgarii detin bomba atomica „Koslodui”. Pai sa nu tremure rusii de frica ?!?

  2. Romania nu prea poate da un raspuns asa cum l-a dat Bulgaria pentru ca orice specialist militar serios iti poate spune ca de pe rampele de la Deveselu,cu mici modificari,se pot lansa rachete de croaziera Tomahowk care pot avea o larga gama de incarcaturi explozive,inclusiv nucleare.

    Asta nu inseamna ca Romania are acum rachete nucleare pe teritoriul ei dar ,la o adica ,s-ar putea aduce cu sau fara stirea guvernului.

    De asta se tem rusii.

  3. Mda, e ca si cum propaganda rusa susține ca numai romanii trebuie sa se teama de rusi, nu si invers, ca nu e „facon”… Adică au găsit motiv de invazie, ca am avea arme de care le e frica…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *