
Scandalul plăcuțelor cu mesaj anti-PSD polarizează mediul online. O figură culturală se delimitează de acest protest
Scandalul plăcuțelor mașinii înmatriculate în Suedia cu mesaj anti-PSD a creat o polarizare în mediul online. Unii susțin că mesajul este obscen, alții invocă dreptul la liberă exprimare și îl văd ca pe o formă legitimă de protest. În definitiv protestul reprezintă reacția societății civile în fața amenințărilor la adresa democrației, iar în orice democrație, protestul poate fi considerat o formă de autoreglare a disfuncțiilor. Superioritatea democrațiilor față de alte tipuri de regimuri politice rezidă tocmai în capacitatea acestora de a se reforma.
Săptămâna aceasta, o figură culturală importantă s-a debarasat de această formă de protest. Mircea Cărtărescu, un critic al coaliţiei aflate la guvernare, a dezaprobat folosirea mesajului „M*ie PSD” în lupta faţă de măsurile Guvernului Dăncilă, fiind de părere că nu este decât o dovadă că „urmaşul PCR ne-a adus la numitorul lor de degradare”. Scriitorul a şters ulterior textul şi a revenit cu precizări.
„Dacă veniţi cu «m*ie PSD», pe mine să nu contaţi. După mine, abia asta e cea mai bună dovadă că PSD, urmaşul PCR, ne-a învins, ne-a adus la numitorul lor de degradare, ne-a mancurtizat”, a notat pe Facebook Mircea Cărtărescu.
Scriitorul şi-a exprimat rezervele în privinţa acestei formule de protest după scandalul plăcuţelor de înmatriculare anti-PSD. „Scriam acum 20 de ani despre limbajul galeriilor de fotbal şi nu-mi iau niciun cuvânt înapoi: Cuvîntul «moarte» alternează monoton în aceste sloganuri cu cuvîntul «m*ie». Unul reprezintă ura, celălalt dispreţul. Primul identifică o echipă cu o entitate demnă de dragoste sau de ură necondiţionată (cîine pînă la moarte, scrie un suporter al lui Dinamo), pînă la urmă un fel de erou legendar, acelaşi de-a lungul timpului, în ciuda schimbării tuturor jucătorilor, adulat sau demonizat. Un nume propriu, cum o arată o expresie ca «moarte lu’ Steaua». Celălalt termen semnifică, în sfera sexuală, o practică pretins înjositoare (felatio). A da m*ie înseamnă, fără-ndoială, în imaginaţia primitivă a junilor din galerii, a umili femeia, a o pune la locul ei, a te reasigura că «toate sînt tîrfe», că «femeia nu e om», adică a-ţi exercita, sadic, puterea asupra ei. Acest raport de putere şi umilire e transferat şi în zona confruntării sportive. «I-am avut», «le-am tras-o», «le-am dat m*ie» e aici sinonim cu «i-am învins». Ceea ce mai arată o dată, dacă mai era nevoie, că sexismul, rasismul, şovinismul merg întotdeauna împreună în largile populaţii declasate produse de comunism, care la rîndul lui a preluat şi augmentat vechi moduri de gîndire tribale”, şi-a explicat Mircea Cărtărescu dezaprobarea faţă de mesajul anti-PSD.
Articole asemănătoare
Drumul către autocrație și mizele ofensivei împotriva presei din România EXCLUSIV
AUR dă lecții de gaslighting în dreptul la replică pentru G4Media, publicat de un site asociat partidului
Macron spune că oamenii care răspândesc fake news ar trebui trași la răspundere
PressOne: Un PSD-ist cu funcție, conectat la o rețea de propagandă
REVOCAREA Codruței Kovesi: Respectarea deciziei CCR îi SCANDALIZEAZĂ chiar pe… apărătorii democrației și statului de drept! EXCLUSIV