Donald Trump difuzează în medie 7 știri false pe zi

Presa internațională scrie că, în medie, Donald Trump rosteşte 7,6 știri false (fake news) pe zi, potrivit unei numărători făcute de jurnaliștii de la The Washington Post. Pe 1 august, președintele Statelor Unite ar fi făcut deja 4 229 afirmaţii false sau înşelătoare în 558 de zile, adică de la începutul mandatului său, din ianuarie 2017.

nouvelobs.com
nieuwsblad.be

În primele 100 de zile din mandatul său, Donald Trump nu difuza „decât” 4,9 fake news-uri pe zi, această cifră a urcat până la 7,6 la un an şi jumătate după preluarea mandatului, potrivit calculului făcut de jurnaliștii de la The Washington Post. Republicanul a rostit chiar şi 16 declaraţii false pe zi în iunie şi iulie 2018. Pe de altă parte, în primul an al mandatului său, Donald Trump a făcut 2.140 afirmaţii false sau înşelătoare. Şase luni mai târziu, această cifră se dubla.

Temele președintelui

Comerţul, pieţele financiare şi locurile de muncă suferă cel mai mult de pe urma acestor informaţii false sau înşelătoare ale preşedintelui american. Cotidianul american arată că inexactităţile s-ar putea datora unei „concepţii eronate” despre economie a lui Donald Trump. El ar înţelege prost unele rezultate şi le-ar prezenta inexact.

Donald Trump nu ezită să recurgă la superlative pentru a prezenta un bilanţ economic strălucit al mandatului său prezidenţial. El îşi atribuie crearea de locuri de muncă care datează dinaintea venirii sale la Casa Albă sau decizii ale companiilor în care nu are niciun rol. Totodată președintele SUA se laudă cu „succesul său incredibil” în termeni de creştere a locurilor de muncă, deşi aceasta este mai lentă decât în mandatul predecesorului său, Barck Obama.

twitter.com
Ştirile false se concentrează cu predilecție în jurul imigrației. The Washington Post a numărat 538 de declaraţii false pe această temă. Miliardarul dă asigurări că se construieşte un zid la frontiera mexicană, deşi Congresul nu a acordat (încă) fonduri pentru acest proiect.
În sfârşit, presupusul amestec al Rusiei în alegerile americane a făcut obiectul a 378 de declaraţii ale preşedintelui. Aproape de 160 de ori el a declarat că ancheta privind acest amestec este inventată de la un cap la altul.