REVOCAREA Codruței Kovesi: Respectarea deciziei CCR îi SCANDALIZEAZĂ chiar pe… apărătorii democrației și statului de drept! EXCLUSIV

Deși respectarea Legii fundamentale, a deciziilor CCR, a legilor și a regulilor democratice reprezintă, indiferent de optica în care ne-am raporta la această problematică, însăși esența oricărui stat de drept și, implicit, a oricărei democrații de sorginte constituțională, decizia președintelui Klaus Iohannis de a respecta decizia Curții și de a o revoca pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a stârnit o puzderie de reacții extreme, în mediul online și nu numai, chiar din partea unor jurnaliști cunoscuți, care, de-a lungul anilor, și-au construit imaginea de apărători ai democrației și ai statului de drept.

În această ordine de idei, Mediastandard.ro vă prezintă punctele de vedere lansate de Cristian Tudor Popescu (Digi 24), Liviu Avram (Adevărul) și Robert Turcescu (actualmente deputat PMP), care – contrar oricăror așteptări! – se dovedesc cu mult mai intransigenți decât deja proverbialul protestatar Mălin Bot, care consideră că, pus într-o situație fără ieșire, Klaus Iohannis a fost nevoit să respecte decizia CCR. Gestul șefului statului este catalogat drept corect de jurnaliștii Sidonia Bogdan (VICE) și Silviu Sergiu (Newsweek), cel din urmă susținând că șefa DNA ar fi trebuit revocată din timp, într-un moment în care contextul politic ar fi permis numirea unui procuror ”onest” în fruntea DNA.  Cum era de așteptat, deputatul PSD Florin Iordache (fostul ministru al Justiției care a promovat controversata OUG 13) a precizat că decizia lui Iohannis este ”normală și corectă”, reamintind că deciziile CCR comportă un caracter general obligatoriu. O poziție identică a exprimat-o și dep-utatul UDMR Marton Arpad. De notat că, deși exponenții USR au apreciat că președintele Iohannis nu ar trebui criticat cu patimă pentru că a respectat o decizie a CCR, aceștia au anunțat că vor avea un candidat propriu la prezidențialele din 2019.

CTP, tunete și fulgere

Într-o intervenție la Digi 24, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a susținut că decizia președintelui Klaus Iohannis de a respecta decizia CCR și de a o revoca pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, este ”o manevră politicianistă egocentrică””un calcul politic cinic”, iar emiterea decretului reprezintă „o iscălitură în calitate de notar de casă”, titlu pe care i l-au conferit judecătorii constituționali. CTP a insistat că președintele s-a temut de suspendare și că nu a dorit să-și asume riscuri.

Un calcul politic care îngenunchează procurorii!

Este o „mostră de calcul politic cinic, dâmbovițean”, a spus Cristian Tudor Popescu. „Va fi sărbătoare la PSD, la ALDE, în Costa Rica, în Serbia, în Madagscar”, a specificat Cristian Tudor Popescu, referindu-se la partidele care au susținut demiterea Laurei Codruța Kovesi, respectiv la țările unde s-au refugiat câțiva dintre foștii oficiali cu dosare de mare corupție. De asemenea, CTP crede că decizia lui Iohannis este ”o lovitură dură dată în primul rând independenței procurorilor” și că vom asista la „îngenunchierea lor” de către ministrul justiției, Tudorel Toader. „D-zeu știe! Om vedea cum va continua lupta anticorupție”, a spus jurnalistul, deloc optimist.

”Ar fi trebuit să își asume refuzul și să mergem la referendum!”

El a invocat, de asemenea, faptul că președintele a evitat să iasă personal în fața națiunii și să-și anunțe decizia, pentru că nu a vrut să și-o asume din punct de vedere al imaginii. „Un raționament de doi bani, probabil a primit un sfat de la vreun consilier”, a comentat CTP. ”Președintele mizează că e vară, că oamenii sunt în concedii și că vor uita”, a adăugat Cristian Tudor Popescu. „S-a temut de această suspendare, care nici nu era foarte realizabilă pentru PSD-ALDE, chiar dacă îl suspendau, ar fi trebuit să-și asume refuzul și să mergem la referendum. Ar fi riscat, însă, și n-a dorit”, a explicat jurnalistul, interpretând decizia președintelui și în contextul în care Klaus Iohannis a anunțat că va candida pentru al doilea mandat. ”Cea mai bună afacere pentru Klaus Iohannis ar fi fost ca Laura Codruța Kovesi să-și dea demisia și să-l scutească de o eventuală pierdere de capital politic!”, a conchis CTP.

Liviu Avram îl desființează pe Iohannis

La rându-i, tot cu prilejul unei intervenții la Digi 24, redactorul șef adjunct al cotidianului Adevărul – l-am numit pe Liviu Avram – a susținut că președintele Klaus Iohannis și-a dovedit din plin lașitatea pentru că și-a trimis purtătorul de cuvânt să anunțe revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi. Liviu Avram susține că, prin această decizie, Klaus Iohannis arată că este complice cu PSD la mutilarea justiției. Întrebat cum cataloghează gestul șefului statului de a da curs deciziei judecătorilor CCR și de a o revoca pe Laura Codruța Kovesi, Avram a răspuns:

”E complice cu PSD la mutilarea Justiției!”

”Ca pe un gest de lașitate maximă! Dacă a luat această decizie, deși avea câteva opțiuni la îndemână, dacă a anunțat acest lucru prin purtătorul de cuvânt, avem un semn că președintele e laș. Dacă nu a găsit timp de o lună alte soluții, câtă vreme existau, doar a mimat refuzul de a o revoca pe Laura Codruța Kovesi și a făcut un simplu joc de imagine să arate că e în opoziție cu puterea. Gestul de azi arată că președintele Klaus Iohannise complice la ce fac acești oameni”.

Anunțul fostului jurnalist Turcescu: ”Eu pe ăsta nu-l mai votez în veci!”

Critici vehemente la adresa lui Iohannis a lansat și fostul jurnalist Robert Turcescu, actualmente deputat PMP: ”Acum citeva zile ‹indrazneam› printr-o postare sa-l trag de urechi pe Iohannis ca nu si-a miscat fundul ala de sas comod sa vina in Parlament sa sustina un discurs inainte de votarea modificarilor la Codul Penal. Mama-mama, ce mi-au auzit urechile! Unii ca de ce ma iau de Presedinte, altii ca Iohannis e destept si ca are un plan… Azi ce-or mai zice?! Anyway, read my lips: eu pe asta nu-l mai votez in veci, duca-se in vacanta si acolo sa ramina!”, a anunțat Robert Turcescu, pe Facebook.

Sidonia Bogdan: ”Iohannis a respectat un principiu! Bune, rele, deciziile CCR se respectă”

La polul diametral opus se situează jurnalista VICE, Sidonia Bogdan, care susține, pe Facebook, că președintele Klaus Iohannis a acționat corect când a decis revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. ”Președintele a respectat un principiu, este păcat să ieși în stradă pentru justiție și să nu înțelegi nimic. Bune, rele, deciziile CCR se respectă. De abia de acum încolo începe cartea lui Iohannis (…)

”Nu a greșit!”

Nu i-am ratat nicio declarație lui Iohannis în ultima jumătate de an. A dat numai mesaje corecte. Ce i se poate reproșa președintelui este că nu funcționează în ritmul străzii (nu se știe dacă asta e bine sau rău) și nu a lansat în dezbatere publică și alte teme mai umane, cele sociale. Dar pe justiție nu a greșitDin decembrie 2016, când PSD a câștigat alegerile, DNA nu a mai funcționat. Nu a mai avut curaj, ritm, dosare. Toată paradigma anticorupție s-a mutat, din ianuarie 2017 în stradă, fenomen care întrucâtva se întâmplă și în SUA, în rândul mișcărilor activiste democrate, nu e cazul să dezvoltăm. Un DNA la nivel de simbol, de istorie recentă, convenea PSD-ului.

Cui convine ”căpăcirea” lui Iohannis?

La un moment dat, pisica trebuie ruptă, vine un moment când, dacă nu riști, nu mai câștigi nimic. Înghețarea la nesfârșit a situației îi convenea lui Dragnea. Electoratul justițiar, atunci când pretinde ceva, trebuie să fie cu un pas înainte, nu cu doi înapoi, nu poate funcționa din performanțele trecutului. Pretinzi, ceri, pui presiune, susții actorul relevant al momentului. Riști. Ăsta-i jocul. Niște capace acum lui Iohannis folosește doar PSD-ului. Anticorupției în niciun caz”, explică Sidonia Bogdan.

Silviu Sergiu: ”L.C. Kovesi trebuia schimbată mai demult!”

Un punct de vedere destul de apropiat a exprimat și jurnalistul Newsweek, Silviu Sergiu, care a explicat, într-o manieră succintă, de ce șefa DNA ar fi trebuit schimbată din funcție mai demult. ”L.C. Kovesi trebuia schimbată mai demult, când situația politică permitea numirea unui procuror onest în fruntea DNA. Acum s-ar putea să fie cam târziu. Să vedem cum va juca Iohannis la numirea noului procuror-șef. Nu am speranțe prea mari…”, a scris Silviu Sergiu, pe Facebook.

Oana Pellea: ”Să nu judecăm cu patimă!”

Cunoscuta actriță Oana Pellea – care a participat la majoritatea protestelor #Rezist – este înțelegătoare cu președintele Klaus Iohannis, dar speră ca șeful statului să o numească într-o ”funcție la fel de importantă. ”Kovesi revocata de Presedintele Iohannis. What s next? In ce functie o s-o numeasca? Sa nu judecam cu patima. Nu m-as repezi sa trag concluzii si sa acuz! (…) Doamnă Kovesi, vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut în aceşti ani pentru România. Sper sa va regasesc in alta functie la fel de importanta”, a scris Oana Pellea, pe Facebook.

Mălin Bot: ”Președintele a fost obligat să-și încalce mandatul dat de electorat”

La rându-i, protestatarul Mălin Bot susține, pe Facebook, că Iohannis a fost nevoit să cedeze presiunii exercitate de Liviu Dragnea și ”gașca lui”, îndemnând oamenii să iasă în stradă împotriva acestora, și nu împotriva președintelui, întrucât așa ceva ar ajuta din plin PSD-ALDE. ”Iohannis a cedat presiunii suspendării. A încalcat mandatul dat de electorat, constrâns de un infractor și de gașca lui. Dar în același timp a fost în situația să nu respecte o decizie a Curții Constituționale. Dragnea și gașca lui au reușit, prin politrucii din CCR, prin Tudorel Toader, să-l aducă pe Iohannis în situația să decapiteze DNA și astfel să fie făcut jocul corupților. Dragea, Tariceanu, PSD & ALDE nu au fost votati pentru asa ceva. Deși nu au legitimitate electorală pentru legalizarea corupției, au reușit să-și impună forțat voința asupra unui președinte care e obligat astfel să-și încalce mandatul dat de electorat”, a scris Mălin Bot.

Florin Iordache: ”Respectarea Constituției este un semn de normalitate”

Din moment ce s-au văzut cu sacii în căruță, exponenții coaliției PSD-ALDE susțin că decizia lui Klaus Iohannis este normală și corectă, reiterând faptul că hotărârile CCR au un caracter general obligatoriu. ”Nu a avut un dialog cu noi. I-a luat cam mult preşedintelui să citească, dar e un semn de normalitate faptul că preşedintele, care e garantul respectării Constituţiei, a respectat această decizie a Curţii Constituţionale”, a declarat deputatul PSD Florin Iordache, potrivit Mediafax.

Marton Arpad: ”O decizie în consonanță cu CCR și statul de drept”

Aceeași poziție a avut-o și deputatul UDMR, Marton Arpad: ”Președintele s-a conformat deciziilor general-obligatorii ale Curții Constituționale. E un fapt normal, firesc. Poate că trebuia să o facă mai devreme. Decizia domniei sale este în consonanță cu decizia CCR și cu modul de funcționare a unui stat de drept”, a spus Marton Arpad, membru al Supercomisiei Iordache.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *