Publicarea unui articol din închisoare îi va aduce o pedeapsă mai aspră unui jurnalist din Rusia

Publicarea unui articol din închisoare îi va aduce o sentință mai aspră fostului jurnalist rus Ivan Safronov, care este acuzat de trădare.

Pe 23 iulie, ziarul Vadomostri a publicat un material semnat de Safronov, în care acesta din urmă critica modul în care sunt tratați suspecții de trădare. După spusele jurnalistului, autoritățile fac tot posibilul pentru a-i condamna pe aceștia, luându-le capacitatea de a se apăra, inclusiv prin alocarea de avocați din oficiu care încearcă să convingă inculpații să-și declare vinovăția, informează RFE.

Ivan Safronov, care înainte să fie reținut renunțase la presă și lucra ca consilier al directorului agenției spațiale Roskosmos, susține că simplii cetățeni sunt acuzați de spionaj pentru că statului îi e dificil să prindă spioni adevărați.

La scurt timp de la publicare, articolul din Vadomostri nu a mai putut fi accesat. Printr-o situație similară a trecut și site-ul Medusa, care a raportat despre articolul lui Safronov.

O pedeapsă mai aspră

Avocatul fostului jurnalist susține că, după ce materialul a fost publicat, clientul său a fost mutat într-o celulă mai apropiată de cea de izolare, „cunoscută pentru restricțiile de securitate adiționale – o bară metalică în plus la ușă și un sistem de alarmă la fereastră.

Mai mult decât atât, „perchezițiile sunt constante și administrația îi tot spune să nu facă nimic necutezat, dar nu menționează ce vor să spună prin asta”, a scris avocatul lui Safronov pe Telegram.

Safronov se află în spatele gratiilor pentru că, în 2017, acesta ar fi vândut Cehiei informații secrete despre vânzările de arme către Orientul Mijlociu, însă avocații fostului jurnalist susțin că autoritățile nu pot să afirme cui și când a predat aceste informații, dar nici ce fel de informații ar fi fost compromise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *