Revista Pif se va relansa în 16 decembrie; va avea și jocuri video și parcuri tematice

În România, această revistă era printre puținele publicații străine care intrau în țară. „Pif” ajungea la români datorită faptului că era o revistă editată de Partidul Comunist din Franța.

Celebra revistă „Pif”, care se distribuia și în România în perioada comunistă, va fi resuscitată. Fostul deputat Frédéric Lefebvre a făcut anunțul pentru „Journal de dimanche”, citat de „Libération”. Lansarea revistei cu noul nume – „Pif Le Mag” – va avea loc în 16 decembrie.

Va fi vorba despre o nouă versiune trimestrială pe hârtie, cu un tiraj de 120.000 de exemplare, un număr colosal comparativ cu tirajele altor publicații de presă scrisă din lume. Un exemplar va costa 5,90 euro. Primul număr va avea 88 de pagini, plus o planșă pentru jocul oferit în pachet. Anual, va exista un număr special cu benzi desenate (BD) și jocuri.

Foto interior: JDD.fr

Inițial, publicația nu era una de benzi desenate, se numea „Jeune Patriote” și a apărut în 1942. În 1945, revista este rebotezată „Vaillant” și începe să publice BD. Cățelul Pif s-a născut în 1948, din trăsăturile de creion ale lui José Cabrero Arnal. Succesul este atât de mare încât Vaillant devine „Vaillant – Le Journal de Pif”. Din 1969, revista începe să fie celebră prin ediția „Pif Gadget”, care conținea mereu o jucărie inovatoare. Revista s-a vândut săptămânal în peste un milion de exemplare, până în 1993, când a dispărut.

În „Pif” a apărut la un moment dat personajul Rahan, iar apoi acesta a fost transformat într-o revistă separată.

În octombrie 1989, a început să fie difuzat la televiziune serialul de desene animate „Pif et Hercule”, care a a ajuns și la televiziunea română, după Revoluție. Serialul a avut 130 de episoade a câte 10 minute.

Viitorul „Pif” va fi mai ecologic: nu vor mai fi oferite gadget-uri din materiale greu reciclabile. De exemplu, primul număr va conține un puiet de brad de 15 cm (celebrul „sapif”), „jocul gâștelor” fără componente din plastic și o aplicație pentru smartphone, prin care vom putea descoperi avatarul digital lui lui Pif, numit Pifga, în câteva dintre paginile revistei. În viitorul număr, vom mai găsi șase pagini cu Rahan.

Editorialul semnat de Pif explică faptul că eroii acestei reviste „explorează biodiversitatea, salvează oceanele noastre şi protejează planeta”. Dintre cele zece benzi desenate din revistă, șase sunt inedite, iar restul sunt republicări din numere ale anilor ’70-’80. Desenele cu Pif au fost re-create de Levadoux (31 de ani), iar prima poveste din acest număr are loc în ziua aniversării lui Pifou. Placid şi Muzo se datorează tinerei desenatoare Clem, care prezintă o aventură inedită în care eroii vin în ajutorul animalelor maltratate.

În România, această revistă era printre puținele publicații străine care intrau în țară. „Pif” ajungea la români datorită faptului că era o revistă editată de Partidul Comunist din Franța.

Frédéric Lefebvre are în vedere alte proiecte în jurul lui Pif și al lui Hercule, prietenul și partenerul motan al cățelului: programe audiovizuale scurte, jocuri video, parcuri de distracții. Acum însă, provocarea va fi să se vândă cât mai mult din ediția pe hârtie, având în vedere eșecurile relansărilor anterioare: trimestrial între 2015 și 2017 și lunar între 2004 și 2008.

Foto: George Hari Popescu