Republica Moldova interzice oficial știrile produse în Rusia, pe fondul tensiunilor dintre cele două țări

Un proiect de lege adoptat joi de Parlamentul moldovean prevede blocarea știrilor produse în Rusia, în contextul în care țara vecină se află într-o situație tensionată din pricina conflictului din Ucraina.

Inițiativa interzice „transmiterea la radio şi la televiziune a emisiunilor de ştiri, militare, politice şi analitice ale unei ţări care nu a ratificat Convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră“. Vizate de măsură nu sunt și producțiile cinematografice sau programele de divertizment, conform Hotnews.

Aceeași lege îi obligă pe providerii de servicii de telecom ca jumătate dintre programele străine difuzate să provină din Uniunea Europeană sau alte țări care au aderat la convenția europeană.

Deși abia săptămână trecută Parlamentul Republicii Moldova a reintrodus legea (adoptată în 2017 și scoasă în 2020), ea era în vigoare încă de la începutul războiului din Ucraina. Chișinăul speră că astfel de inițiative vor scădea influența Rusiei asupra moldovenilor rusofili, descurajând Moscova din a transforma Republica Moldova în următoarea țintă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *