Tensiuni între presa rusă și Financial Times, din cauza presupunerilor privind numărul de decese cauzate de COVID-19
Numărul de decese cauzate de COVID-19 au stârnit tensiuni între presa rusă de stat și o publicație din Regatul Unit al Marii Britanii. Totul a început de la un articol publicat de aceasta din urmă.
În cadrul unei analize, Financial Times spunea că ”numărul de decese cauzate de COVID-19 ar putea fi cu 70% mai mare decât cifra oficială”. În aprilie 2020, mai multe decese din toate cauzele au fost înregistrate în Moscova și St. Petersburg decât în aceeași perioadă din ultimii cinci ani, argumentează jurnaliștii.
”FT a descoperit în Moscova încă 1.841 de decese în aprilie, în comparație cu numărul mediu pentru acea lună din ultimii cinci ani, conform datelor publicate de autoritățile orașului. Aceasta este de trei ori mai mare față de cea oficială a guvernului, de 600 de decese cauzate de coronavirus în oraș, luna trecută”, se mai arată în articolul publicat la începutul acestei săptămâni.
Afirmațiile Financial Times vin în contextul în care Rusia se pregătește să relaxeze măsurile la nivel național. De la începutul crizei epidemiologice, Vladimir Putin a susținut că pandemia este ținută sub control, deși Rusia are peste 220 de mii de cazuri și a doua cea mai mare rată de creștere din lume, după SUA.
RĂSPUNSUL RUSIEI
Presa rusă apropiată Kremlinului nu a întârziat să răspundă afirmațiilor făcute de către publicația britanică. Într-un articol publicat pe site-ul oficial, TASS expune opinia lui Adalbi Shkhagoshev, membru al Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus). Acesta susține că acuzațiile FT sunt grave și necesită dovezi pentru a le susține, altfel ”este posibil să fie nevoie să răspundem la astfel de afirmații nefondate și fake news, s-ar putea să luăm unele măsuri dacă nu există retragere”.
Shkhagoshev, care face parte și din comisia parlamentară pentru investigarea interferențelor externe în politicile Rusiei, mai afirmă că analiza jurnaliștilor britanici este un ”fake news global” și că miza ar fi, de fapt, discreditarea Rusiei, ”dat fiind că ea este pe un drum pozitiv”.
Nici Russia Today nu a omis să comenteze, măcar în treacăt, afirmațiile făcute de cotidianul britanic. Într-un articol mai larg privind numărul de cazuri de COVID-19 din Rusia, RT prezintă concluziile analizei realizate de Financial Times, completând cu un vag whataboutism: ”dar același ziar consideră că adevăratul număr britanic de decese poate fi dublu față de 32141 recunoscute de Londra”.
Cu alte cuvinte, organul de propagandă externă al Kremlinului întoarce atenția de la cifrele prezentate de ziarul economic în articolul despre Rusia către concluziile trase de aceeași publicație într-un articol similar, care se referă însă la situația de la nivel global.
Articole asemănătoare
RIP Google Play Music. Ce alte servicii de streaming au murit
Diferențele dintre disinformation și misinformation. Un scurt ghid de înțelegere a nuanțelor dezinformării
Un oficial rus cere ca WhatsApp să fie interzis pentru angajații de stat
Radio Free Asia părăsește Hong Kong de teama noii legi privind securitatea națională
După trei ani, jurnalista australiană Cheng Lei a vorbit din închisoarea chineză: „Cel mai mult îmi lipsesc copiii mei”