
Project Veritas recunoaște că a răspândit dezinformări electorale în 2020, în favoarea lui Trump
Project Veritas, o organizație de dreapta din SUA, a recunoscut public care a răspândit anterior dezinformări cu privire la alegerile din 2020, aducând prejudicii atât persoanelor acuzate de manipularea voturilor, cât și încrederii publicului în procesul electoral.
Mai exact, într-o declarație a organizației și a fondatorului acesteia, James O’Keefe, s-a recunoscut că Project Veritas a amplificat afirmațiile unui poștaș din Pennsylvania care l-a auzit pe șeful de poștă Robert Weisenbach discutând despre o schemă de antedatare ilegală a buletinelor de vot întârziate, o acuzație pe care grupul a răspândit-o în articole și videoclipuri publicate după alegerile din 2020, conform France24.
„Nici domnul Weisenbach și nici un alt angajat al USPS din Erie, Pennsylvania, nu s-a implicat în fraudă electorală sau în orice altă abatere legată de buletinele de vot prin corespondență”, au afirmat ambele declarații, adăugând că nu există „nicio dovadă” că a avut loc o fraudă.
Minciuna a făcut parte dintr-o încercare de a schimba rezultatul alegerilor prezidențiale, având în vedere că Donald Trump a pierdut în fața democratului Joe Biden.
Picioarele scurte ale unei minciuni
În timpul audierilor în instanță, angajatul care a făcut acuzațiile inițiale și-a schimbat declarația, spunând că „a auzit doar un fragment din conversație și a ajuns la concluzia că discuția a fost legată de un comportament nefast”. Anterior, el a fost lăudat ca fiind „un patriot curajos” chiar de către Trump.
Mai mult, procesul a arătat că acțiunile Project Veritas au avut un impact profund asupra persoanei acuzate de manipularea voturilor, care a primit amenințări cu moartea și a fost nevoită să își părăsească temporar locuința după ce a fost catalogată drept „o persoană care îl urăște pe Trump”.
Într-un proces similar, un juriu a dispus în decembrie 2023 ca Rudy Giuliano să plătească daune de 148 de milioane de dolari pentru că a defăimat doi lucrători electorali din Georgia cu acuzații de manipulare a buletinelor de vot în cadrul acelorași alegeri. Giuliani, care l-a ajutat pe Trump în eforturile legale de a anula rezultatele din 2020, se confruntă în continuare cu procese similare.
Articole asemănătoare
Jurnaliștii afgani se află în pericol din cauza talibanilor
Statele UE vor progrese mai rapide pentru industria europeană de microcipuri
Recomandările redacției: Un nume, jurnalist sau spion? Și despre umanitate
Statele UE aprobă pachetul legislativ ce va reglementa bunurile crypto
Uniunea Europeană impune sancțiuni Belarusului pentru arestarea jurnalistului Roman Protasevici