Statele UE aprobă pachetul legislativ ce va reglementa bunurile crypto

Statele Uniunii Europene și-au exprimat acordul cu privire la reglementările criptomonedelor și a bunurilor digitale tranzacționate prin intermediul platformelor crypto. Normele au trecut anterior prin Parlamentul European, care a votat aprobarea acestora.

Miniștrii de finanțe din țările blocului comunitar s-au întrunit într-o reuniune unde au votat în favoarea pachetului de legi. Conform Reuters, oficialii au ținut cont de prăbușirea platformelor crypto, cu precădere FTX, una dintre cele mai mari din lume.

Evenimentele recente au confirmat necesitatea urgentă de a impune norme care să îi protejeze mai bine pe europenii care au investit în aceste active și să prevină utilizarea abuzivă a industriei crypto în scopul spălării de bani și al finanțării terorismului”, a declarat ministrul de finanțe al Suediei, țara care deține președinția rotativă a Consiliului UE.

Printre cele mai importante reguli stipulate în pachetul legislativ se numără obligativitatea obținerii de licențe în statele UE în care platformele crypto vor să își desfășoare activitatea, dar și transparentizarea tranzacțiilor efectuate.

Motivul din spatele acestei decizii este, în principal, acela de a combate spălarea de bani. Într-o postare pe contul de Twitter, Consiliul UE pune accent și pe protecția consumatorilor – lucru extrem de important când vine vorba de prăbușirea unor platforme importante din sectorul bunurilor digitale.

Legea urmează să fie implementată în 2024, însă companiile de tranzacționare au timp până în 2026 să se conformeze cu normele de transparență. Conform reglementărilor, platformele trebuie să dețină numele celor care trimit sau primesc bunuri crypto, indiferent de valoarea acestora.

La fel de interesant este și semnalul pe care aceste companii le trag, în urma anunțului făcut de UE. Conform Reuters, industria crypto își dorește stabilitate în legislație, lucru ce pune presiune pe guvernele Marii Britanii și SUA să formuleze norme similare cu cele introduse de Uniunea Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *