Jurnaliștii afgani se află în pericol din cauza talibanilor

În ultimele două decenii, presa din Afganistan s-a dezvoltat constant, fiind considerată una dintre principalele reușite ale guvernului de la Kabul. Acum doi ani, existau 1,879 de publicații active, conform informațiilor furnizate de Procuratura Generală a Afganistanului.

Venirea la putere a talibanilor pune capăt erei democratice a Afganistanului și, odată cu dispariția guvernului susținut de America și aliații săi, putem să ne așteptăm și la presiuni asupra mass-mediei. În fond, presa este principalul motiv pentru care violența talibanilor a devenit cunoscută atât în interiorul granițelor, cât și la nivel internațional.

Iar talibanii pare că sunt îngrijorați de o eventuală izolare.

Un val de frică s-a abătut asupra Afganistanului

Dogmele ultra-conservatoare ale talibanilor sunt cunoscute, iar fanatismul merge mână în mână cu autocrația. E de la sine înțeles de ce presa este primul domeniu ce va fi vizat de schimbările talibanilor, dat fiind rolul pe care aceasta îl joacă în influențarea opiniei publice, dar și pentru a dezrădăcina idealurile propuse de America.

Jurnaliștii străini descriu sentimentul colegilor săi afgani: frica. Corespondentul-șef internațional al CNN; Clarissa Ward, a afirmat că reporterii din Afganistan sunt „absolut împietriți”, cu precădere femeile. „Au făcut rapoarte îndrăznețe și incredibile de mulți ani, iar acum există o teamă foarte reală că s-ar putea confrunta cu represalii pentru asta sau că, cu siguranță, nu își vor mai putea face treaba”, a mai spus aceasta, conform CNN.

O tânără jurnalistă a povestit pentru The Guardian sentimentul pe care l-a avut atunci când a aflat că președintele Ashraf Ghani a fugit din Afganistan și a înțeles că preluarea puterii de către talibani e inevitabilă. Aceasta, care a lucrat ca prezentatoare de știri și gazdă de emisiuni politice, susține că a simțit că toată viața i se năruie într-o secundă.

„Mulți ani am lucrat ca jurnalist (…) pentru a face auzită vocea afganilor, în special a femeilor afgane, dar acum identitatea noastră este distrusă și nu s-a făcut nimic de la noi pentru a merita acest lucru”, a spus jurnalista. „În ultimele 24 de ore, viața noastră s-a schimbat și am fost limitați la casele noastre, iar moartea ne amenință în fiecare moment”.

La fel de în pericol sunt și colaboratorii instituțiilor media americane. În luna noiembrie a anului trecut, un jurnalist de Radio Free Afghanistan, o ramură a serviciilor Radio Free Europe și Radio Liberty ale guvernului SUA, a fost ucis într-un atac cu bomba orchestrat de talibani.

Speranța vine dinspre Occident

Casa Albă le-a acordat vize tuturor jurnaliștilor cu care a colaborat, reiterându-și dorința de a proteja libertatea presei, însă este neclar cât va dura până toți reporterii vor fi evacuați din Afganistan. Până atunci, aceștia se pot baza doar pe promisiunile talibanilor de a nu ataca jurnaliștii, conform New York Times.

Și organizațiile media germane care au avut corespondenți în regiune au cerut cancelarului Angela Merkel să aprobe vizele pentru aceștia și să urgenteze evacuarea personalului din Afganistan.

Scrisoarea semnată de instituții media de importanță internațională subliniază rolul pe care l-au jucat jurnaliștii, colaboratorii, traducătorii și editorii în relatările din Afganistan din 2001 și până în prezent.

„Și ei ne-au împărtășit credința noastră în presa liberă ca element indispensabil al unei democrații stabile, pașnice și echilibrate – o valoare pe care guvernul german a sprijinit-o puternic în Afganistan în ultimii 20 de ani”, se arată în scrisoarea deschisă, citată de DW.

Situația presei afgane, înainte de venirea talibanilor

Însă meseria de jurnalist nu a fost niciodată ușoară în Orientul Mijlociu, cu atât mai mult pentru reporterii afgani. Atunci când nu erau răpiți sau omorâți de susținători ai talibanilor pentru articolele critice la adresa acestora, Direcția Națională de Securitate (DNS) îi aresta pentru documentarea activității talibanilor.

„Din 2001, aproape 120 de jurnaliști și lucrători în mass-media au fost uciși; au fost înregistrate peste 1550 de cazuri de violență împotriva mass-media și, cu excepția câtorva dintre ele, nu au fost lansate procese de urmărire penală (…) Din 120 de jurnaliști și personal media care au fost uciși începând din 2001, peste 55 au fost uciși de talibani”, scrie Medialandscapes.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *