Suedia renunță la ancheta privind exploziile de la gazoductul Nord Stream

Procurorii suedezi au anunțat că ancheta privind exploziile de la gazoductele Nordstream 1 și 2 nu va mai fi continuată.

Motivul invocat de autorități este că rezultatele lor au dus la concluzia că acest caz nu este de competența lor națională: „Concluzia investigației este că jurisdicția suedeză nu se aplică și că, prin urmare, ancheta trebuie închisă”, a declarat miercuri autoritatea suedeză de urmărire penală, citat de The Guardian.

Alături de Suedia, Danemarca și Germania au lansat, de asemenea, anchete separate în acest caz, având în vedere că explozia a afectat conducta care transporta gaz rusesc către Germania în apele teritoriale ale Suediei și Danemarcei. Cele două țări își vor continua deocamdată investigațiile.

Până în prezent, autoritățile daneze au concluzionat că au fost lovite de explozii puternice. Procurorii suedezi au confirmat că urmele de explozibili găsite la fața locului prezintă semne de sabotaj.

Cu toate acestea, circumstanțele incidentului care a avut loc la 2022 septembrie sunt încă necunoscute publicului larg. Dacă și Danemarca și Germania vor urma exemplul suedez și vor renunța la investigații, unul dintre cele mai controversate cazuri din istoria recentă a Europei va rămâne neclar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *