O cercetătoare de la Harvard specializată în dezinformare acuză universitatea că a concediat-o pentru a împăca Meta
Dacă spui Harvard, spui excelență și exigență. Cu toate acestea, o fostă cercetătoare în domeniul dezinformării online acuză universitatea americană că a concediat-o pentru a-și proteja donațiile din partea companiei Meta.
Dr. Joan Donovan a început în 2018 proiectul de cercetare „Technology and Social Change Research Project”, axat pe studii privind campaniile de manipulare mediatică. Anul trecut, Harvard a anunțat-o că închide proiectul, conform CNN.
Potrivit unei dezvăluiri făcute publice, cercetătoarea spune că universitatea a început să-i restricționeze activitatea după ce Chan Zuckerberg Initiative, filantropia condusă de Zuckerberg și soția sa, Priscilla Chan, a donat 500 de milioane de dolari pentru un nou centru de inteligență artificială la nivelul întregii universități.
Donația importantă a venit la scurt timp după ce Frances Haugen, whistleblowerul Facebook, a dezvăluit o serie de practici greșite ale platformei de socializare și a publicat Facebook Papers – pe care Dr. Joan Donovan a ajutat-o să le arhiveze și să le facă publice pentru colegi cercetători, jurnaliști și public.
Harvard respinge acuzațiile
Motivul oficial al închiderii Technology and Social Change Research Project a fost că Donovan nu era membră a facultății, așa că nu a putut strânge fonduri sau efectua angajări suplimentare.
Așa cum era de așteptat, Harvard neagă cu tărie acuzațiile făcute de cercetător. Un purtător de cuvânt al universității a spus într-o declarație pentru CNN: „acuzațiile de tratament incorect și de intervenție a donatorilor sunt false. Narațiunea este plină de inexactități și insinuări nefondate, în special sugestia că Harvard Kennedy School a permis ca Facebook să îi dicteze abordarea cercetării”.
„Prin politica de lungă durată pentru a menține standardele academice, toate proiectele de cercetare de la Harvard Kennedy School trebuie să fie conduse de membri ai facultății. Joan Donovan a fost angajată ca membru al personalului (nu ca membru al facultății) pentru a gestiona un proiect de manipulare mediatică. Când conducătorul inițial al proiectului din cadrul facultății a plecat de la Harvard, Școala a încercat de ceva timp să identifice un alt membru al facultății care să aibă timp și interes să conducă proiectul. După ce acest efort nu a avut succes, proiectul a primit mai mult de un an pentru a se încheia. Joan Donovan nu a fost concediată, iar majoritatea membrilor echipei de cercetare au ales să rămână la Școală în noi roluri”, a mai spus acesta.
Mai mult decât atât, reprezentantul universității a subliniat că există în continuare proiecte care cercetează dezinformarea și rolul social media în acest sens. Harvard conduce, de asemenea, o revistă academică despre dezinformare.
Un alt aspect menționat de purtătorul de cuvânt este că Harvard găzduiește și a pus la dispoziția publicului documentele Facebook scurse de la fostul angajat al Facebook Frances Haugen – Facebook Papers.
Articole asemănătoare
Cele patru tactici ale dezinformării ruse după incidentul din Marea Azov
Verificarea informaților, un apel la judecata proprie
TOP 6 personaje create de Mihai Bendeac: un suflu nou pentru umorul românesc
Oamenii tind să creadă un fake news dacă îl văd de mai multe ori pe social media
Noii primari ai Capitalei, aproape gata de start. Cum s-au văzut în presă preluările funcțiilor