O cercetătoare de la Harvard specializată în dezinformare acuză universitatea că a concediat-o pentru a împăca Meta

Dacă spui Harvard, spui excelență și exigență. Cu toate acestea, o fostă cercetătoare în domeniul dezinformării online acuză universitatea americană că a concediat-o pentru a-și proteja donațiile din partea companiei Meta.

Dr. Joan Donovan a început în 2018 proiectul de cercetare „Technology and Social Change Research Project”, axat pe studii privind campaniile de manipulare mediatică. Anul trecut, Harvard a anunțat-o că închide proiectul, conform CNN.

Potrivit unei dezvăluiri făcute publice, cercetătoarea spune că universitatea a început să-i restricționeze activitatea după ce Chan Zuckerberg Initiative, filantropia condusă de Zuckerberg și soția sa, Priscilla Chan, a donat 500 de milioane de dolari pentru un nou centru de inteligență artificială la nivelul întregii universități.

Donația importantă a venit la scurt timp după ce Frances Haugen, whistleblowerul Facebook, a dezvăluit o serie de practici greșite ale platformei de socializare și a publicat Facebook Papers – pe care Dr. Joan Donovan a ajutat-o să le arhiveze și să le facă publice pentru colegi cercetători, jurnaliști și public.

Harvard respinge acuzațiile

Motivul oficial al închiderii Technology and Social Change Research Project a fost că Donovan nu era membră a facultății, așa că nu a putut strânge fonduri sau efectua angajări suplimentare.

Așa cum era de așteptat, Harvard neagă cu tărie acuzațiile făcute de cercetător. Un purtător de cuvânt al universității a spus într-o declarație pentru CNN: „acuzațiile de tratament incorect și de intervenție a donatorilor sunt false. Narațiunea este plină de inexactități și insinuări nefondate, în special sugestia că Harvard Kennedy School a permis ca Facebook să îi dicteze abordarea cercetării”.

„Prin politica de lungă durată pentru a menține standardele academice, toate proiectele de cercetare de la Harvard Kennedy School trebuie să fie conduse de membri ai facultății. Joan Donovan a fost angajată ca membru al personalului (nu ca membru al facultății) pentru a gestiona un proiect de manipulare mediatică. Când conducătorul inițial al proiectului din cadrul facultății a plecat de la Harvard, Școala a încercat de ceva timp să identifice un alt membru al facultății care să aibă timp și interes să conducă proiectul. După ce acest efort nu a avut succes, proiectul a primit mai mult de un an pentru a se încheia. Joan Donovan nu a fost concediată, iar majoritatea membrilor echipei de cercetare au ales să rămână la Școală în noi roluri”, a mai spus acesta.

Mai mult decât atât, reprezentantul universității a subliniat că există în continuare proiecte care cercetează dezinformarea și rolul social media în acest sens. Harvard conduce, de asemenea, o revistă academică despre dezinformare.

Un alt aspect menționat de purtătorul de cuvânt este că Harvard găzduiește și a pus la dispoziția publicului documentele Facebook scurse de la fostul angajat al Facebook Frances Haugen – Facebook Papers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *