Pesta porcină alimentează discursul anti-UE în România. Cine sunt conspiraționiștii de serviciu

Apariția și răspândirea în câteva județe a pestei porcine africane, cu risc major de extindere în restul teritoriului, alimentează un discurs anti-european în mediile politice și agricole românești, dar și pe rețelele de socializare. Politicieni, fermieri și simpli utilizatori distribuie mesaje care seamănă izbitor cu cele ale propagandei rusești, care utilizează în statele  din Europa de Est tema țării-piață de desfacere pentru economiile din Occident. Cireașa de pe tort e reprezentată de acuzația că Uniunea Europeană ar instrumenta tot felul de nenorociri împotriva agriculturii românești, tocmai pentru a ne aduce, chipurile, la statutul de piață de desfacere pentru alimentele din Vest.

Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai cunoscuți fermieri români, a acuzat pe un ton grav că „Președintele României, prim-ministrul nu vor oprirea dezastrului care distruge fermă după fermă. Vor să fim exclusiv piață de desfacere pentru toată Europa!„, îndemnând chiar la acțiuni radicale: „FRAȚILOR, MERGEM PESTE EI ÎN PARLAMENT!”, potrivit agroinfo.ro.

agroinfo.ro

Dimitrie Muscă a fost șeful organizației PSD Arad, până în 2006, când și-a dat demisia.

Europarlamentarul Daniel Buda, membru activ al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, a susținut după izbucnirea epidemiei de pestă porcină că, drept consecință a pierderilor din sectorul creșterii porcinelor „ni se vor oferi pe tavă purceii din afară gata crescuți și hormonați, numai buni să îți provoace cancer ori alte boli năucitoare”, potrivit agrointel.ro.

agrointel.ro

Site-ul ro.sputnik.md prezintă într-un articol intitulat „Întrebare justă: Ce ţări câştigă dacă România își masacrează porcii?” punctul de vedere al profesorului de la USAMV Cluj, Avram Fiţiu. Titlulul este bine țintit pentru publicul dispus să creadă mesajele conspiraționiste. Fițiu a scris pe pagina sa de Facebook „10 întrebări pentru Ministrul Agriculturii, legate de ravagiile Pestei Porcine Africane”.

Facebook

Acesta propagă ideea unui act de „bioterorism”, comandat din exterior „PPA are o legătură eventuală cu un act de bioterorism, comandat politic în exterior?” și a unei conspirații mai largi, „Ce țări neconsumatoare de porci câștigă din proliferarea P.P.A.?”.

Sprijinul financiar acordat de Uniunea Europeană agriculturii românești, inclusiv sectorului creșterii porcinelor, contrazice mesajele acuzatoare. Numeroși crescători de porci din România au accesat fonduri europene prin Planul Național de Dezvoltare Rurală pentru modernizarea fermelor, finanțarea proiectelor atingând de multe ori sute de mii de euro. Totodată, despăgubirile financiare acordate fermierilor ai căror porci au fost sacrificați din cauza pestei porcine africane sunt plătite din bugetul european.

În 2017 presa relata despre un prim focar de pestă porcină africană depistat în Satu Mare. Acest focar avea să fie stins. Epidemia a reizbucnit violent în vara aceasta, atât în Satu Mare, cât și în Tulcea, extinzându-se apoi cu repeziciune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *