Dezinformare de manual: propaganda pro-rusă inventează o falsă mobilizare la arme în România pentru moldovenii cu cetățenie română

De curând, o știre de pe Sputnik mințea audiența că cetățenii români, dar și moldovenii care dețin cetățenia română, ar fi obligați să-și schimbe pașapoartele, făcând trimitere la modificările legislative adoptate de Senatul României, potrivit cărora numele localităţilor din România care conțin litera ”î” vor fi transcrise cu ”â”. O nouă temă și-a făcut apariția în presa de propagandă rusă în ultimele luni: o presupusă lege de înrolare obligatorie în Armata Română în caz de declarare a stării de mobilizare sau a stării de război.

Pe 25 septembrie 2018, agenția de propagandă pro-Kremlin – Sputnik.md, cu sediul la Chișinău publică articolul „Îi vizează și pe moldovenii cu cetățenie română: Ce urmează să facă în caz de război”, care vrea să ne convingă că „cetățenii români plecați în străinătate, în caz de război, vor fi obligați să se întoarcă în România în cel mult 10 zile”. Așa prevede Art. 8, alin. (2) din proiect.

Sputnik.md

De fapt, e vorba de proiectul Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, iniţiat de Ministerul Apărării Naţionale (MApN) și publicat pe site-ul oficial pe 19 septembrie 2018

La o zi de la publicarea materialului, dezinformarea este comentată de tânărul „epigon” al lui Dughin, Octavian Racu, care se autointitulează sociolog pe blogul său (dar fără a menționa vreun articol relevant în domeniul sociologiei semnat și publicat undeva). Mai întâi, cine este Octavian Racu?

Racu este un apropiat al lui Iurie Roșca (ideologul principal al sputnikiștilor), alături de care a tradus o carte a lui Dughin, semnând în cartea mentorului său și o prefață. Vezi aici.

De asemenea, Racu scrie pe diverse bloguri afiliate Mișcării Conservatoare („A Treia Cale” SRL), cum ar fi Voxpublika.md, Flux.md, Revista „Axa” etc., numărându-se printre promotorii dughinismului în R. Moldova – un melanj între eurasianism și neolegionarism cu valențe autoritarist-putiniste.

Potrivit unor surse neoficiale, autorii originari R. Moldova (ruși/români moldoveni) și din România care semnează articole în versiunea în limba română a Sputnik sunt plătiți lunar cu 500-1000 de dolari, în funcție de accesări pe articol. Aceasta e o explicație pentru zelul depus pe rețelele sociale și forumuri în promovarea articolelor care dezinformează cititorii.

Despre linia editorială a „agenției” de propagandă nu voi insista prea mult, mai ales că s-a scris o serie de analize pe această temă, în timp ce jurnalistul Lucian Mîndruță a expus pe larg pe blogul său întreaga rețea a românilor care țin linia Moscovei.

Am analizat cu atenție ceea ce a scris Racu în materialul său sub titlul „Lege: Moldovenii cu pașaport românesc, inclusiv fără domiciliu în România, chemați la arme” publicat pe Sputnik.md în contrapondere cu modificările propuse de minister disponibile aici, și am constatat că acesta operează cu jumătăți de adevăr și manipulări primitive. Iată două cazuri concrete:

Proiectul de lege al MApN pentru modificarea și completarea Legii nr. 446/2006 nu are nicio legătură cu o presupusă „pătrundere pe neobservate” a NATO în R. Moldova prin „chemare la arme” a cetățenilor cu pașapoarte românești, în urma activării 5 din Tratatul Atlanticului de Nord.

Potrivit Art. 92, alin. (2) din Constituția României, Președintele poate declara mobilizarea parțială sau totală a forțelor armate, și asta doar cu aprobarea prealabilă a Parlamentului. La fel și Art. 6 din Legea nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare stipulează clar că Parlamentul (în ședință comună a celor două camere) aprobă sau respinge mobilizarea totală sau parțială a forțelor armate, sau chiar a demobilizării. Totodată, activarea art. 5 din Tratatul Atlanticului de Nord nu presupune automat mobilizarea totală sau parțială a forțelor armate din statele aliate, ci „fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la auto-apărare individuală sau colectivă recunoscut prin Articolul 51 din Carta Națiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părțile atacate prin efectuarea imediată, individual sau de comun acord cu celelalte Părți, a oricărei acțiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forței armate, pentru restabilirea și menținerea securității zonei nord-atlantice

Într-adevăr, alin. (1) din Art. 8 al proiectului elimină sintagma „domiciliul stabil” rămânând varianta finală: „Cetăţenii care au dobândit sau au redobândit cetăţenia română, îndeplinesc serviciul militar în condiţiile prezentei legi”. Dar asta e doar jumătate de adevăr, deci o altă manipulare.

Chiar și înainte de propunerea de modificare/completare a Legii 446/2006, precum și în prezent, potrivit alin. (2) Art. 8, cetăţenii cu cetăţenie dublă/multiplă îndeplinesc serviciul militar la instituirea stării de asediu, a stării de mobilizare şi a stării de război, conform acordurilor încheiate între România şi ţara/ţările a cărei/căror cetăţenie o mai deţine persoana respectivă. În cazul dat, este vorba despre acordurile de cooperare militară semnate de guvernele de la București și Chișinău.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *