Gafele sistemului AI al Microsoft în agregarea știrilor. The Guardian a acuzat compania de afectarea reputației

Într-o epocă în care tehnologia joacă un rol esențial în viața noastră de zi cu zi, inteligența artificială a pătruns în diverse sfere, inclusiv în jurnalism. Cu toate acestea, un raport recent al CNN a scos în evidență provocările inerente ale utilizării AI în agregarea știrilor, în special atunci când vine vorba de deciziile editoriale.

Raportul începe prin a evidenția cazuri de alegeri editoriale discutabile făcute de sistemul de inteligență artificială al Microsoft, inclusiv o știre care susținea în mod eronat că președintele Joe Biden a adormit în timpul unui moment de reculegere pentru victimele incendiului din Maui. Mai mult, un necrolog a etichetat în mod inexact un jucător din NBA ca fiind „inutil”.

Însă analiza CNN nu este singura care acuză sistemul Microsoft de derapaje. Cotidianul britanic The Guardian susține că brandul său a fost afectat după ce inteligența artificială a gigantului tehnologic a adăugat un sondaj ofensator într-un articol care discuta despre moartea unei tinere de 21 de ani, în Australia. Sondajul le cerea cititorilor să voteze cauza decesului ei, printre opțiuni numărându-se crima, accidentul sau sinuciderea.

Cititorii, oripilați de sondaj, au cerut să existe repercursiuni – în ciuda faptului că autorul articolului nu a avut nicio implicare în crearea poll-ului.

Cum este posibil

Acest incident subliniază problema mai largă a încrederii excesive în IA în jurnalism. Microsoft, alături de alți giganți tehnologici, are acorduri cu principalele organizații de știri din întreaga lume pentru a republica articolele acestora în schimbul unei părți din veniturile din publicitate.

Directorul executiv al The Guardian, Anna Bateson, și-a exprimat nemulțumirea într-o scrisoare adresată președintelui Microsoft, Brad Smith. Ea a acuzat compania că a cauzat daune semnificative reputației atât ziarului, cât și jurnalistului, dar și că a tulburat familia lui Lilie James.

„Aceasta este în mod clar o utilizare nepotrivită a genAI [generative AI] de către Microsoft într-o știre de interes public potențial dureroasă, scrisă și publicată inițial de jurnaliștii de la Guardian”, a spus șefa cotidianului britanic.

Bateson a insistat asupra faptului că Microsoft nu ar trebui să implementeze tehnologii experimentale de inteligență artificială în jurnalism fără consimțământul editorului și ar trebui să informeze întotdeauna în mod clar utilizatorii atunci când instrumentele de inteligență artificială sunt utilizate alături de mărci de știri de încredere.

Un purtător de cuvânt al Microsoft a declarat: „Am dezactivat sondajele generate de Microsoft pentru toate articolele de știri și investigăm cauza conținutului inadecvat. Un sondaj nu ar fi trebuit să apară alături de un articol de această natură și luăm măsuri pentru a preveni repetarea acestui tip de eroare în viitor”.

Pe măsură ce tot mai multe organizații media experimentează posibilitatea implementării inteligenței artificiale în conținutul propriu, provocările pe care atât instituțiile de jurnalism, cât și giganții tehnologici se confruntă vor crește.

BBC se numără printre organizațiile care efectuează experimentează folosirea AI. Site-uri precum Macworld utilizează roboți de chat pentru a naviga în arhivele lor, în timp ce Associated Press utilizează inteligența artificală în „Automated Insights”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *