Congresul american a trimis citații pentru marile companii de social media în legătură cu evenimentele din 6 ianuarie

Conform Axios, Comisia din Congresul american care conduce ancheta privind insurecția din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu a emis citații pentru patru mari companii de social media. Companiile citate de Comisia specială includ Reddit, Twitter, Meta, și Alphabet, compania mamă a Google și YouTube.

Conform grupului de experți din Congres, motivul pentru care aceste companii au fost citate este pentru că dețin informații cheie legate de răspândirea dezinformării, de eforturile de a anula alegerile din 2020 și de extremismul violent.

Există două întrebări importante: cum a contribuit răspândirea dezinformării și a extremismului la atacul violent asupra democrației noastre și ce măsuri au luat – dacă au luat vreuna – companiile de social media pentru a preveni ca platformele lor să devină terenuri fertile pentru radicalizarea oamenilor spre violență”, a declarat președintele Comisiei speciale citat de Axios.

Fiecare dintre cele patru companii au jucat un rol în revolta din 6 ianuarie, iar Comisia vrea să primească răspunsuri și clarificări în legătură cu problemele pe care le-au identificat. Grupul de experți ai Congresului a concluzionat că :

  • YouTube a servit drept platformă de transmitere a planurilor de atac din 6 ianuarie prin transmisiuni în direct, chiar în timp ce insurecția avea loc.
  • Facebook ar fi fost folosit pentru a răspândi teorii ale conspirației cu privire la alegeri, pentru a coordona mișcarea „Stop the Steal” (mișcarea care nu recunoștea rezultatul alegerilor) și pentru a distribui mesaje de ură și violență.
  • Twitter nu a publicat detalii despre avertismentele primite cu privire la extremiștii care se organizează pe platforma sa sau despre „analizele interne ale companiei privind dezinformarea” referitoare la alegeri.
  • Comunitatea numită „r/The_Donald” de pe Reddit a căpătat amploare înainte de a migra în 2020 pe site-ul TheDonald.win care a găzduit „discuții și planificări semnificative” pentru insurecție. Reddit a fost rugată să se angajeze la o „revizuire amănunțită a înregistrărilor sale” care ar putea dezvălui detalii despre rolul jucat în asaltul Capitoliului.

Conform The Verge, cererea de oferire de documente care să arate nivelul de implicare a acestor platforme în evenimentul de la 6 ianuarie nu e ceva nou. Comisia a solicitat încă de anul trecut documente de la zeci de companii, dar spune că răspunsul celor patru menționate mai sus a fost „inadecvat”. Marea diferență este că, până acum, documentele erau oferite pe bază de voluntariat, de aici încolo, însă, companiile trebuie să ofere documentele care să răspundă punctual cerințelor Comisiei.