Evoluția unei publicații germane: de la forum de conspirații la fabrică de dezinformare

La începuturile sale, Disclose.tv se descria pe internet ca un loc de discuție pentru pasionații de conspirații – „OZN-uri, fantome, paranormale, conspirație și alte videoclipuri secrete”. Deși acum se prezintă pe rețelele sociale ca o sursă de știri, funcționând ca un agregator de știri, evoluția site-ului este aproape ciclică. A început ca un forum pentru pasionații de OZN-uri (de unde și numele) și a ajuns o fabrică de dezinformare.

În prezent, Disclose.tv atrage aproape cinci milioane de utilizatori pe diferite rețele sociale, fără a pune la calcul traficul de pe site. Principala sa activitate constă în publicarea de știri din alte surse, fără a le cita, însă cele mai populare postări sunt imagini virale pe care le preia și republică. Postările anti-vaccin și anti-lockdown sunt și ele puternic prezente pe conturile de social media, conform Logically.ai.

Mai mult, platforma publică frecvent știri legate de COVID care prezintă în mod înșelător adevărul, mizând astfel pe răspunsul emoțional al cititorilor și pe nevoia acestora de a le fi confirmate credințele. De exemplu, un articol din octombrie 2021 titrat „Instanța germană declară neconstituțională starea de alertă Corona”, care se referea în mod special la o interdicție de acces în statul german Bavaria din martie 2020, pe care Curtea de Stat a declarat-o retroactiv ca neconstituțională.

A screenshot of a tweet from Disclose reporting that 57% of germans don't trust the covid figures provided by the governmentA screenshot of a tweet from Disclose saying that the Dutch parliament called for examination into "abnormalities in excess mortalities"

Originile Disclose.tv – care datează din 2007 – nu sunt foarte diferite de ceea ce este acum. În ciuda etichetei pe care încearcă să și-o însușească, de sursă media de încredere, agregatorul de știri era un simplu forum pentru pasionații de conspirații. Printre subiectele discutate cel mai frecvent pe platformă era apariția OZN-urilor, însă nici Noua Ordine Mondială nu era ignorată. Alte pasiuni ale utilizatorilor erau evenimentele paranormale.

Schimbarea s-a petrecut însă brusc pe 19 septembrie 2021. În mesajul afișat pe prima pagină a site-ului, administratorii au afirmat: „Am decis asupra unei schimbări de strategie (…) asta înseamnă că a trebuit să închidem platforma de discuții de pe site-ul nostru”. Mai mult, lansarea site-ului a venit și cu articole antedatate 23 septembrie 2020, plagiate atât de pe surse media de încredere cât și de pe alte bloguri despre conspirații.

Conform datelor pe care legea germană le cere la înregistrarea unui domeniu web, Disclose.tv este deținut de Futurebytes GmbH & Co. KG, o companie germană deținută de Uwe Manfred Braun, care a făcut milioane în afaceri de găzduire pe internet.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *