Microsoft va avea un rol de observator în noul consiliu de administrație al OpenAI

Microsoft va avea un loc la masa consiliului de administrație al OpenAI, însă doar într-un rol de observator. Decizia vine în urma restructurării pe care OpenAI o face la nivelul conducerii companiei, după întregul scandal în care Sam Altman a fost demis – pentru cinci zile – din funcția de CEO.

Fostul board de conducere a întâmpinat critici atât din partea investitorilor, cât și din partea angajaților cu privire la înlăturarea lui Altman. Situația părea foarte în momentul în care Altman și o bună parte din angajați spuneau că se vor duce la Microsoft.

În final, Sam Altman a fost readus, iar boardul de conducere desființat – cu condiția ca Altman și Greg Brockman (președintele OpenAI, care a plecat odată cu Altman) să nu mai fie numiți în viitorul consiliu de administrație.

Așa că OpenAI a început o restructurare a boardului, care ar urma să numere până la 9 persoane. Săptămâna trecută, surse interne din companie afirmau că nici Microsoft și nici alți investitori nu ar primi un loc la masa boardului de conducere.

Microsoft, însă, nu este un simplu investitor, ci este cel mai important partener al OpenAI – cu o investiție de peste 10 miliarde de dolari. OpenAI nu își permite să ignore rolul pe care Microsoft îl are în dezvoltarea companiei și nici nu ar fi în interesul ei.

Astfel, Microsoft va fi prezentă în consiliul de administrație, chiar dacă o va face din poziția de observator, fără drept de vot. Simpla prezență acolo presupune că Microsoft va știi orice planuri, strategii sau decizii ale OpenAI și nu va mai fi prinsă pe picior greșit, ca în cazul demiterii lui Altman.

Ne-au [conducerea Microsoft, n.red.] susținut și au fost gata să ne primească pe toți dacă nu am reușit să ne atingem obiectivul principal. Am făcut în mod clar alegerea corectă de a ne asocia cu Microsoft și sunt încântat că noul nostru consiliu îi va include ca observator fără drept de vot”, a declarat Sam Altman, într-o postare pe blogul OpenAI.

Căutarea pentru componența viitorului board de conducere continuă, de-acum, însă, cu certitudinea că Microsoft nu este lăsată deoparte și că se va asigura că OpenAI nu mai pregătește surprize care riscă să devalorizeze compania. Promisiunea actualului șef al consiliului OpenAI este că viitorul board va fi unul „calificat și divers, format din persoane excepționale a căror experiență colectivă reprezintă amploarea misiunii OpenAI – de la tehnologie la siguranță și politică”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *