OpenAI nu ar dori să ofere Microsoft un loc în consiliul de administrație

OpenAI ar putea să refuze să numească reprezentanți ai Microsoft și a altor investitori în componența noului board de conducere. Vechiul consiliul era alcătuit din șase persoane, în timp ce acum compania dorește să includă nouă oameni – aparent fără Microsoft.

Săptămâna trecută, OpenAI a fost în centrul atenției după ce a decis să-l demită pe Sam Altman din poziția de CEO. Au urmat îngrijorări din partea investitorilor, din partea industriei tech, dar și nemulțumiri ale angajaților, care amenințaseră cu demisia dacă Altman nu este readus.

După negocieri și cinci zile de incertitudine, Altman a fost renumit ca CEO al OpenAI, iar vechiul board de conducere a fost desființat. Noul consiliul ar urma să numere nouă persoane, iar Microsoft ar fi avut un loc asigurat, inclusiv susținerea lui Altman în această privință.

Lucrurile, însă, nu par să mai fie atât de sigure acum. Conform unor surse interne citate de Reuters, nici Microsoft și nici alți investitori nu ar primi un loc la masa boardului de conducere. Deocamdată consiliul este alcătuit din trei persoane: Bret Taylor (președinte), Larry Summers și Adam D’Angelo (singurul membru care a făcut parte și din vechiul board).

Microsoft a comentat cu privire la această situație și a avut o poziție rezervată, afirmând că va „aștepta până când consiliul de administrație va spune ceva oficial”.

Important de știut că Microsoft este cel mai important partener al OpenAI, cu o investiție de peste 10 miliarde de dolari în dezvoltatorul ChatGPT. De aici întrebarea dacă OpenAI își permite să lase Microsoft deoparte, având în vedere susținerea lui Altman, dar și faptul că Microsoft are un cuvânt de spus despre această decizie.

Înainte ca Altman să revină la conducerea OpenAI, acesta anunțase că se va duce la Microsoft, lucru exprimat și de angajații care amenințau cu demisia (peste 700 dintre cei 770 ai companiei). Dincolo de suma colosală investită, e clar că Microsoft este văzută ca fiind de încredere în interiorul OpenAI, lucru ce va cântări greu în formarea noului board de conducere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *