Fact Check: „PNL a publicat o scrisoare împotriva creșterii salariului minim”, un fake news marca PSD

Partidul Social Democrat a publicat pe 3 mai 2019 un comunicat de presă pe site-ul oficial în care anunță că are „dovada edificatoare care confirmă că PNL a fost tot timpul un adversar declarat al creșterii salariului minim pe economie”.

https://www.psd.ro/media/comunicate/psd-prezinta-dovezile-ca-pnl-este-un-adversar-declarat-al-cresterii-salariului-minim-pe-economie

Comunicatul nu redă scrisoarea și nici nu dă vreun link spre document. Se dau în schimb câteva citate și se trag concluzii:

„Din acest motiv, în viziunea semnatarilor scrisorii «creșterea salariului minim este în mod fundamental o măsură anti-socială», iar în opinia lor Guvernul ar trebui să «abandoneze» imediat politica de majorări în acest domeniu. Acest lucru demonstrează că intențiile reale ale PNL în cazul venirii la guvernare sunt cel puțin de a stopa majorările salariului minim prevăzute în programul de guvernare pentru următorii ani și eventual scăderea acestuia, cum au mai făcut și în trecut”, transmite comunicatul.

Afirmația venea în contextul campaniei pentru alegerile europarlamentare unde PSD și PNL se înfruntau, având în sondaje procente apropiate de intrare în Parlamentul European.

Fact Check

La o săptămână de la acest comunicat, pe 10 mai, a fost publicat pe Youtube un video, urcat de un user fictiv numit STV Media (canal care nu deține alte video-uri), care preia același mesaj: „PNL a publicat o scrisoare împotriva creșterii salariului minim” și în care se menționează că „PNL vrea să îți ia salariul minim, PNL vrea să îți ia mâncarea, PNL vrea să îți ia medicamentele, PNL vrea să îți ia pensia, PNL vrea să îți ia fericirea”. Pentru niciuna dintre aceste acuzații nu se aduc dovezi. Video-ul este un colaj în care lideri ai PNL sunt prezentați cu teancuri de bani curgând peste ei, cu lingouri pe birou sau cu lanț gros de aur la gât și a fost vizionat de aproape 100.000 de persoane.

Pe 16 mai a fost distribuit un ziar de campanie al PSD și tema a fost reluată. La rubrica „Ce vrem să facem noi/ Ce vor să facă ei”, sub „PNL, Cioloș, Iohannis &co.” scrie „salariul minim: reducere sau desființare”.

Scrisoarea la care fac referire comunicatul PSD, ziarul de campanie PSD și video-ul lansat pe Youtube de pe un canal fictiv a fost publicată în decembrie 2014 și a fost semnată de mai mulți profesori universitari, economiști și manageri. Îi era adresată ministrului Muncii de atunci, Rovana Plumb, premierului Victor Ponta și președintelui Klaus Iohannis.

https://www.mediafax.ro/economic/scrisoare-deschisa-cresterea-salariului-minim-o-masura-anti-economica-si-anti-sociala-13708913

Ulterior, apărea și un comunicat al PNL care lămurea situația: „PNL nu a avut nicio poziție publică ori nepublică, adică în interiorul forului de conducere al partidului, împotriva salariului minim. Discuția din PNL a fost referitoare la modalitatea în care este indexat anual salariul minim, astfel încât acesta să nu mai fie expus deciziei politice arbitrare sau electorale a Guvernului”.

Astfel că scrisoarea nu a fost transmisă de PNL și nu a reprezentat o poziție oficială a acestui partid. Dovada la care face referire comunicatul PSD este că unul dintre semnatarii scrisorii din 2014, Florin Cîțu, a devenit doi ani mai târziu, în 2016, membru PNL și apoi, în 2017, vicepreședinte PNL. Alți doi semnatari, profesorii Bogdan Glăvan și Cristian Păun, au devenit, în ianuarie 2018, consilieri ai președintelui PNL, Ludovic Orban.

În concluzie, scrisoarea referitoare la salariul minim pe care PSD o atribuie PNL nu reprezintă o poziție oficială a PNL. Documentul datează din 2014, an în care cei trei semnatari la care face referire PSD nu erau membri sau consilieri în PNL. Mesajele conexe transmise pe diverse canale – Youtube, ziar de campanie etc. – arată o intenție manipulatoare, insistând în acreditarea ideii că PNL își asumă politic desființarea salariului minim pe economie și afectarea negativă a veniturilor cetățenilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *