Aplicațiile de dating – poate e momentul să te desparți de ele

Azi e ziua în care toți îndrăgostiții își fac cadouri acompaniate de flori sau ciocolată – sau ambele – și își declară încă o dată iubirea unul pentru celălat. Poate ai standarde mai ridicate și aștepți Dragobetele; oricum ar fi, perioada asta este una de care profită și aplicațiile de dating, iar cu ele vin o suită de înșelătorii.

Fie că apelează la singurătatea pe care multe persoane o resimt când se apropie Ziua îndrăgostiților, fie că exploatează nevoia oameniilor de a căuta relații romantice, aplicațiile de dating sunt foarte populare – mai ales în lunile de iarnă. Dacă n-ai apucat să te uiți la The Tinder Swindler pe Netflix, aruncă o privire și poți să vezi la ce se poate ajunge când cineva profită de legătura emoțională pe care o încheagă cu alte persoane. E un documentar, nu vreun scenariu de Hollywood, deși pare a fi unul.

Ce chestii nasoale ți se pot întâmpla pe aplicațiile de dating?

Să revenim totuși cu picioarele pe pământ – mă gândesc că atunci când date-ul îți cere mii de euro împrumut e primul semn că ceva nu e în regulă – sumele și evenimentele pe care Netflix le prezintă în documentarul lor sunt o exagerare a înșelătoriilor, mult mai ieftine și de prost gust, pe care le poți întâlni zi de zi pe Tinder.

Nu folosesc aplicații de dating așa că mi-am întrebat niște prieteni despre experiențele lor pe Tinder și dacă au avut parte de unele nasoale. Nu, n-au fost delapidați de sume cu multe zerouri la final, înșelătoriile de care s-au lovit au ținut mai mult de partea romantică sau de caracterul persoanei cu care se întâlneau.

De departe, cea mai populară impostură pe care o poți întălni pe aplicațiile de dating se referă la informațiile pe care partenerul cu care te conectezi ți le livrează. Patru dintre exemplele care mi-au fost oferite se referau la faptul că persoana cu care trebuia să se întâlnească era deja într-o relație, iar într-un caz individul era chiar căsătorit. Alții caută o a treia persoană pentru o aventură și te trezești că afli asta când ești pe drum spre apartamentul în cauză. Sigur, nu-ți fură nimeni banii din portofel sau datele personale, însă e greu să nu te simți folosit și mințit. Lucruri care, apropo, ar trebui să tragă deja semnale de alarmă când vine vorba de caracterul persoanei cu care te întâlnești.

O altă prietenă mi-a povestit cum tipul cu care discutase pe Tinder și pe care ajunsese să-l placă, în momentul când s-au întâlnit față-n față, a ajuns să fie foarte agasant și insistent cu privire la faptul că ar trebui să-și petreacă noaptea la el în apartament. Deși l-a refuzat de fiecare dată, insistențele și tonul pe care le-a folosit au fost motive suficient ca ea să termine întâlnirea mai repede și să plece acasă. Deși probabil știți asta deja, întâlnirea cu cineva de pe Tinder o faci într-un spațiu public tocmai ca să poți să eviți niște răbufniri mai violente decât vorbele.

Știu, tot mai mulți oameni folosesc aplicațiile de dating pentru aventuri de-o noapte – sau câteva nopți – și mai puțin pentru a căuta o relație serioasă, dar chiar și așa, riscurile rămân, mai mult sau mai puțin, aceleași. De cele mai multe riști să fii mințit, nu de puține ori ajungi să fii folosit și, dacă chiar ai ghinion, ajungi ca victemele din The Tinder Swindler.

Aplicațiile de dating nici măcar nu sunt așa bune

Ca oricare alt serviciu care se afirmă gratuit, dar care depinde de utilizatorii lui, aplicațiile de dating se folosesc de anumite practici ca să se asigure ca profitul să nu fie afectat negativ. Recent, Tinder a fost nevoită să renunțe la a taxa suplimentar oamenii cu vârsta de peste 30 de ani pentru serviciul premium de pe platforma sa. Raportul făcut de Mozilla și Consumers International, un ONG care apără drepturile consumatorilor, a analizat practicile Tinder în șase țări printre care SUA, Olanda și Brazilia, iar rezultatul a arătat că Tinder taxa cu 65% mai mult utilizatorii de peste 30 de ani decât pe cei mai tineri.

Compania a spus că făcea asta pentru că cei sub 30 de ani au venituri mai mici și vor să-i ajute. Între timp Tinder a fost dată în judecată și acum trebuie să înceteze a mai discrima utilizatorii în funcție de vârstă. Da, a fost nevoie de un studiu al unui ONG ca Tinder să se oprească din a-și discrima propriii utilizatori. Ăsta e climaticul domeniul tech în care trăim, iar aplicațiile de dating nu fac excepție.

Vineri, Tinder a anunțat că lansează funcția de ”Blind Date”. În loc de clasicul swipe dreapta/stânga, acum ești conectat aleatoriu cu o persoană, iar amândoi veți răspunde la o serie de întrebări și dacă răspunsurile vă sunt pe plac, atunci puteți să vă dezvăluiți profilurile. Dacă ceva nu-ți place, poți pleca oricând fără să afli indentitatea celui cu care vorbești. Practic, Tinder îți oferă posibiliatea să faci pe platforma lor ceva ce poți face… oriunde altundeva. E uimitor câtă inovație încape în aplicațiile de dating.

Să vorbesc despre poveștile cu happy-end pe care le marketează aceste aplicații nu știu cât ar ajuta. Majoritatea utilizatorilor care folosesc Tinder – sau alt serviciu asemănător – are probabil aceeași imagine și același parcurs clasic al unui cuplu care are chimie și pe chat-ul aplicațiilor, dar și în viața reală. Se îndrăgostesc, se iubesc, se căsătoresc și trăiesc frumos până la adânci bătrâneți. Asta dacă nu cumva unul dintre ei încă stă pe Tinder și își dă întâlnire cu alte persoane.

1 Comentariu

  1. iti mai dau un pont…. Pana sa dai bani te bombardeaza o groaza de gagici cu tot felul de mesaje sa te imbarlige..platesti…apoi dupa plata fetitele angajate dispar….nu mai platesti abonament sau te codesti…apar alte fetite sa te imbirlige…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *