Profilul „avocatului de platou”, noul comentator al politicii românești – naționalist convins, lăudat de Sputnik

În spațiul audio-vizualului românesc și-a făcut treptat apariția, aproape fără să ne dăm seama, un nou persoanaj. Îl puteam numi “avocatul de platou”. Pentru a-i contura un profil, voi detalia în continuare caracteristicile pe care le are acesta.

Avocatul de platou este, de regulă, membru al Baroului București

Aproape că nu există emisiune televizată în care să nu apară câte un avocat de platou. Ne vom opri asupra câtorva nume cu rezonanță. Spre exemplu în platourile Antena 3 sau România TV se perindă aproape zilnic avocați precum Pavel Abraham, Lucian Bolcaș sau Alice Drăghici. Ce au toți aceștia în comun? Ei bine, cu toții sunt membri ai Baroului București.

Avocatul de platou este naționalist convins

Lucian Bolcaș a fost vicepreședinte PRM, un partid considerat a fi extremist și naționalist, după care a trecut la PRU și în fine la PSD. Într-o declarație din 2016 pentru news.ro, Bolcaș cita mândru din Nichifor Crainic, fost membru al Mișcării Legionare și important ideolog de extremă dreapta. „Deviza mea în viaţă e un vers din Nichifor Crainic: «aşa cum am fost voi fi cum sunt». Crezul şi idealul meu naţionalist nu se poate alătura decât unui partid care afirmă ca valori supreme valorile naţionale”, afirma Bolcaș.

În 2013 Bolcaș a fost acuzat de Institutul Wiesel de antisemitism după un comunicat semnat în revista „România Mare” alături de Corneliu Vadim Tudor, Gheorghe Buzatu (fost istoric apropiat al regimului comunist și și unul dintre preopinenții reabilitării mareșalului Antonescu) și Ion Coja (membru marcant al Uniunii Vatra Românească, organizație de extremă dreapta). Între timp, Lucian Bolcaș continuă să fie invitat în studiouri TV, de unde trâmbițează cel mai adesea atacuri la adresa președintelui Iohannis (Vezi AICI și AICI).

Avocatul de platou e lăudat în Sputnik

Când nu tună și fulgeră în platoul Antena 3 împotriva Opoziției, avocata Alice Drăghici e lăudată în Sputnik. Luna trecută, site-ul de propagandă al Rusiei o elogia pe Aice Drăghici: “Avocata Alice Drăghici este nu doar o profesionistă a dreptului, ci și o prezență cu adevărat fermecătoare, de un rafinament aparte. Dezinvoltă, cu un limbaj ales dovedind cultură și o educație aleasă, frumoasa avocată este un interlocutor inteligent și abil, greu de combătut, dar mai ales în fața căruia e greu să păstrezi un secret”(https://ro.sputnik.md/politics/20190129/24383089/Celebra-avocata-Alice-Draghici-a-scos-adevarul-de-la-Toader-ce-acte-pregateste-in-secret.html).

La fel de lăudat este și avocatul Pavel Abraham, despre care Sputnik scria: “Poate cel mai renumit polițist român de după 1989, generalul Pavel Abraham – gradul e de pe vremea când Poliția era militarizată – devenit după retragere un avocat de mare succes, a dovedit în repetate rânduri că este un analist de prim rang în multe domenii, atât în zona justiției, cât și în politică” (https://ro.sputnik.md/analytics/20190209/24605014/general-Pavel-Abraham-nu-cade-in-capcana-afirmatie-tare-despre-Kovesi-si-SUA.html).

Despre Lucian Bolcaș, Sputnik vorbea în 2017 drept posibil înlocuitor la Ministerul de Justiție, în locul lui Florin Iordache (https://m.ro.sputnik.md/politics/20170210/11201571/lucian-bolcas-ministru-justitiei.html?mobile_return=no).

Avocatul de platou își selectează clientela din rândul unor personaje problematice

Alice Drăghici a fost avocatul chirurgului Șerban Brădișteanu, acuzat de abuz în serviciu și luare de mită (4 milioane de euro) prin care au fost utilate spitalele penitenciare. A fost achitat de judecătorii de la Tribunalul București, apoi pus din nou sub urmărire de DNA pentru favorizarea infractorului, în cazul Adrian Năstase și condamnat definitiv la un an de închisoare de către Înalta Curte de Casație și Justiție. EVZ scria în 2010 că Alice Drăghici ar fi făcut presiuni asupra inspectorilor ANI să renunţe la verificarea averii clientului său.Tot EVZ scria că în perioada mai 2008 – ianuarie 2009, Alice Drăghici a participat la zece şedinţe ale Consiliul Naţional de Integritate, al cărei membră era, absentând doar de două ori şi ridicând indemnizaţii în valoare totală de aproape 170 de milioane de lei vechi.

Pavel Abraham, “s-a remarcat” în 2017 când a spus că „organele statului pot folosi, in mod democratic, inclusiv munitie reala impotriva manifestantilor” care protestau în Piața Victoriei. Dar Pavel Abraham nu a fost dintotdeauna un “analist de prim rang în zona justiției și în politică” așa cum îl caracteriza Sputnik. Și-a început cariera ca un ofițer în Miliție, apoi  a fost numit în funcția de inspector general al Inspectoratului General al Poliției, înlocuindu-l în această funcție pe generalul de divizie Costică Voicu. Apoi, în 2003 a fost numit șeful agenției Antidrog.

Ca avocat, Pavel Abraham a apărat interlopi precum Sandu Anghel, zis Bercea Mondialul. Potrivit portalului instanațelor de judecată, pe lângă Anghel Sandu, pe care l-a apărat în procesul de tentativă de omor, Abraham l-a mai apărat pe turcul Yilmaz Ozden, condamnat pentru omor și dispărut din țară. Un alt indezirabil apropiat de Abraham a fost Ștefan Dinu, zis Fane Căpățână, poreclit „capul lumii interlope din București”. Abraham a fost cercetat pentru complicitate la dare de mită, în dosarul interlopului, dar acesta a primit în cele din urmă neînceperea urmăririi penale.

Acum pe Pavel Abraham îl vedem la România TV acolo unde se pronunța în legătură cu chestiunile politice din prezent. Spre exemplu, despre fostul procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi Abraham declara că “dacă va fi găsită vinovată, Kovesi va merge direct la pușcărie”, fiind citat imediat de Sputnik.

Toate aceste personaje mai au așadar un ultim lucru în comun: continuă să facă agenda în prime time la diverse posturi TV din România, acolo unde își expun de cele mai multe ori elucubrațiile.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *