Dezinformarea despre COVID-19, răspândită de conturi false pro-Trump sau QAnon
Pandemia de coronavirus a scos la iveală cât de periculoasă este dezinformarea pentru sănătatea publică, dat fiind valul considerabil de speculații, fake news-uri și teorii ale conspirației care a circulat pe internet.
Un studiu realizat recent de către Centrul pentru tehnologie responsabilă al Institutului din Australia arată că dezinformarea privind originea noului coronavirus este răspândită mai des de conturi false, programate să crească vizibilitatea unei postări, care se identifică a fiind susținători ai președintelui american, Donald Trump, sau care se asociază cu teoria conspirației QAnon, arată The Guardian.
Doi cercetători de la Universitatea de Tehnologie din Queensland au analizat 2,6 milioane de postări de pe Twitter și alte 24,5 milioane de distribuiri ale acestora. Totodătă, Timothy Graham și Axel Bruns au exclus activitatea conturilor care păreau legitime, concentrându-se pe activitatea coordonată.
În acest fel, cercetătorii australieni au descoperit că, timp de 10 zile, au fost publicate 882 de staturusuri privind originea COVID-19, care au fost ulterior redistribuite de 18,498 de ori. Studiul afirmă că 5.752 de conturi false au încercat să promoveze narativul conform căruia virusul este o armă biologică realizată de China.
”Indiferent dacă comportamentele inautentice coordonate pe care le-am observat privind conspirația cu armă biologică sunt orchestrate de nucleul participanților la aceste grupuri, sau sunt concepute de către operatori externi pentru a viza și a exploata viziunile unor astfel de grupuri, efectul scontat este adesea același: Temele și subiectele promovate de activitatea inautentică coordonată sunt preluate de comunitatea largă, și astfel obțin amplificarea și autenticitatea”, au spus cercetătorii în raport.
Articole asemănătoare
Lista albă și neagră a Sputnik. Ce politicieni români susține – sau nu – Rusia în timpul campaniei pentru europarlamentare
Zeci de angajați ai Twitter au fost concediați după ce l-au criticat pe Musk
Lumină în cazul Emiliei Șercan: ar fi fost amenințată de un ofițer
Meghan Markle a câștigat un proces împotriva The Mail. Judecător: „A fost o scrisoare personală”
România, repetentă la promovare. Presa internațională, critică la adresa oficialilor