Intimitatea utilizatorilor Twitter, invadată. Foști angajați ai platformei sunt acuzați de spionaj

Doi foști angajați ai Twitter au fost acuzați de spionaj pentru Arabia Saudită, urmând să fie judecați în SUA. Aceștia ar fi căutat informații despre utilizatorii Twitter, mai ales despre persoanele ce critică pe platformă Guvernul Arabiei Saudit.

Conform documentelor din instanță cei doi foști angajți sunt un cetțean american, Ahmad Abouammo și un cetățean saudit, Ali Alzabarah. Se crede că ar fi implicat și o a treia persoană, Ahmed Almutairi. New York Times precizează că este prima dată când oamenii din Arabia Saudită sunt acuzați de spionaj în cadrul SUA, potrivit bbc.com.

Ahmad Abouammo a fost reținut miercuri în Seattle pentru audieri și va rămâne în continuare reținut până la audierea de vineri. Este acuzat că ar fi falsificat documente și ar fi dat declarații false FBI-ului. 

Se crede că ceilalți doi, Ali Alzabarah și Ahmed Almutairi, se află în Arabia Saudită.

Ali Alzabarah, fost inginer pentru platformă, este acuzat că ar fi accesat datele personale a peste 6,000 de utilizatori, în 2015, după ce a fost recrutat de agenți saudiți. Superiorii săi i-ar fi dat concediu administrativ înainte să plece cu familia înapoi în țara sa.

Acuzațiile îl plasează pe Almutairi ca intermediar, primind informații de la cei doi angajați și furnizându-le mai departe țării sale.

Twitter a lansat o declarație de presă în care menționază: „Avem instrumente să le protejăm intimitatea [utilizatorilor]”. Adăugând că au luat în vedere la ce vor recurge „actorii răuvoitori” ca să încerce să submineze serviciile platformei.

Arabia Saudită este un aliat important din Orientul Mijlociu pentru Statele Unite ale Americii. Președintele american, Donald Trump, păstrează strânse legături cu aceasta, în ciuda uciderii de anul trecut a jurnalistului disident Jamal Khashoggi. El a fost omorât în urma unei vizite la consulatul saudit din Istanbul de către o echipă de asasini profesioniști, cu funcții importante din Guvernul saudit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *