Reglementările legii UE privind inteligența artificială încă sunt negociate
Discuțiile de la nivel european privind reglementarea inteligenței artificiale nu par să fii ajuns la o concluzie, deși promisiunea oficialilor era că o variantă finală a legii va fi prezentată până la finalul anului. Negocierile dintre autoritățile UE și guvernele naționale nu decurg foarte bine, iar legea AI este întârziată în continuare.
Astăzi va fi o nouă întâlnire între reprezentanții statelor UE și legiuitorii europeni în încercarea de a se conveni asupra unei forme a legii. Surse apropiate de aceste negocieri, citate de Reuters, afirmă că șansele ca acest lucru să se întâmple sunt mici. Cel mai probabil, oficialii vor fi de acord cu principile de bază, însă nu cu privire la cele mai importante detalii ale legii.
Negocierile UE legate de reglementarea AI se află într-un impas de ceva timp – la finalul lunii octombrie Dragoș Tudorache, unul dintre raportorii legii, împreună cu Thierry Breton, comisarul european al pieței interne declaraseră că sunt optimiști că un draft final va fi gata pănă la finalul anului.
Doar că, la fel ca în octombrie, oficialii Uniunii nu se pot pune de acord cu privire la programele AI generative considerate modele de bază (precum ChatGPT), la care se mai adaugă și folosirea inteligenței artificiale în domeniul supravegherii biometrice. Mai exact, UE vrea să interzică folosirea AI în acest domeniu, însă statele doresc o excepție pentru motive de „securitate națională, apărare și militare”.
În ceea ce privește programele AI generative – recent – Franța, Germania și Italia au convenit ca dezvoltatorii din spatele acestor sisteme să se autoreglementeze, însă, conform Reuters, propunerea a generat mai multă incertitudine în negocieri.
Îngrijorător este că discuțiile din jurul legii AI se lungesc prea mult, fără ca o versiune finală să fie conturată. Timpul nu este de partea oficialilor pentru că în iunie 2024 UE trece prin ciclul de alegeri pentru Parlamentul European. Aste presupune că – în cazul în care o variantă finală nu este prezentată cât mai repede – șansele ca o lege atât de importantă ca aceasta să fie adoptată în cursul anului viitor sunt foarte mici.
Articole asemănătoare
Serviciile franceze acuză Rusia de răspândirea fricii privind invazia de ploșnițe
Comunitatea OSINT ține evidența crimelor de război comise de Rusia
SUA încearcă o nouă abordare împotriva dezinformării rusești: dezvăluirea campaniilor înainte de a se dezvolta
Cinci ani de la Colectiv. TVR va difuza un documentar despre trei supraviețuitori și un medic
Taxa digitală, noua găselniță a Uniunii Europene în lupta cu giganții hi-tech