UE ar putea amâna adoptarea legii privind inteligența artificială
Autoritățile Uniunii Europene par să nu fii căzut de acord cu privire la forma finală a legii privind inteligența artificială, lucru ce încetinește și mai mult procesul adoptării reglementărilor. Problemele asupra cărora nu s-a creat un consens cuprind prevederile pe care programele AI considerate modele de bază (precum ChatGPT) trebuie să le respecte.
Până acum, oficialii UE au avut trei triloguri (întâlniri ce cuprind reprezentanți din partea Parlamentului European, Consiliului UE și cei ai Comisiei Europene), în care nu s-a reușit formarea unei versiuni finale a legii. Conform Reuters, azi se ține o a patra întâlnire, însă șansele ca lucrurile să iasă din impas sunt destul de mici.
Spania deține presedinția Consiliului până în decembrie – când are loc și runda a cincea de negocieri între instituțiile UE (și ultima din anul 2023) – iar speranța este că până atunci o versiune finală va fi prezentată. Sursele interne citate de Reuters nu se arată foarte încrezătoare, lucru ce înseamnă că adoptarea legii va fi întârziată până anul viitor.
Problematic e și faptul că în iunie 2024 UE trece prin ciclul de alegeri pentru Parlamentul European, lucru ce înseamnă că șansele ca o lege atât de importantă ca aceasta să fie adoptată sunt foarte mici.
Spania, însă, propune anumite compromisuri pentru a grăbi procesul și a evita întârzierea reglementărilor. În centrul propunerii oficialilor spanioli se află abordarea graduală pentru reglementarea modelelor de bază, definite ca fiind cele cu mai mult de 45 de milioane de utilizatori. Doar că, în mod evident, nu doar programele cu peste 45 de milioane de utilizatori sunt riscante, lucru punctat și de oficialii europeni care nu sunt convinși de poziția Spaniei.
Raportorii legii UE privind inteligența artificială, unul dintre ei fiind Dragoș Tudorache, împreună cu Thierry Breton, comisarul european al pieței interne au declarat, conform Reuters, că sunt optimiști că un draft final va fi gata pănă la finalul anului.
Articole asemănătoare
Radio Europa Liberă/Radio Libertatea se va auzi din nou în România și Bulgaria
TikTok recomandă conținut dăunător la doar două minute după crearea unui cont
3 ani de la Colectiv: manipulările care au vrut să umbrească o tragedie EXCLUSIV
Meta plusează pe inteligența artificială în domeniul publicității, după ce acțiunile companiei au crescut
Facebook devine “Meta”. Numele companiei, schimbat într-un efort de rebranding