Ilegalități cu criptomonede: Codul Penal va fi modificat

Viitoarea versiune a Codului Penal va sancționa mai multe fapte de fraudă și contrafacere, în legătură cu mijloace de plată fără numerar, cum sunt criptomonedele.

Viitoarea versiune a Codului Penal va sancționa mai multe fapte de fraudă și contrafacere, în legătură cu mijloace de plată fără numerar, cum sunt criptomonedele, anunță Avocatnet.ro. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie aprobat de inițiator (Guvern), să fie adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și să apară în Monitorul Oficial.

Nu te juca cu criptomonedele!

Cele mai importante modificări ale actului normativ:

  • transferul de bani sau de monede virtuale (criptomonede), prin introducerea, transmiterea, modificarea sau ștergerea de date informatice, în scopul de a obține un beneficiu material pentru sine sau pentru altul, se va pedepsi cu închisoare între doi și șapte ani;
  • operațiunile de transfer de monedă virtuală, prin utilizarea, fără consimțământul titularului, a unui instrument de plată fără numerar – aceeași pedeaspă;
  • diverse fapte de deținere a unui instrument de plată fără numerar, furat sau obținut pe nedrept, în vederea folosirii frauduloase a acestuia, se va pedepsi la fel.

Aceste modificări au ca scop transpunerea Directivei Europene nr. 713/2019, ce vizează combaterea fraudelor și a contrafacerii în privința mijloacelor de plată fără numerar.

Câștigurile din criptomonede se impozitează

Dacă depășești 600 de lei pe an de câștiguri din monede virtuale, trebuie să comunici acest lucru la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), prin declarația unică pentru persoanele fizice. Dar asta doar dacă folosești banii câștigați; dacă îți păstrezi câștigurile din criptomonede sub formă de criptomonede, fără să le transformi în altă monedă și să le cheltuiești, nu ești obligat să le declari și să dai impozit.

De obicei, termenul anual de depunere pentru declarația unică este 15 martie, dar uneori poate fi prelungit. Când declari câștigurile pe anul 2019, le declari și pe cele estimate pentru 2020. Dar, pentru câștigurile din 2020, plata taxelor se va face în 2021.

Din 2020, criptomonedele intră sub incidența legislației privind spălarea banilor. Aceasta implică unele obligații pentru firme: ele trebuie să arate cine le controlează, prin oferirea de informații autorităților cu privire la beneficiarul real din spatele tranzacțiilor.

Foto: André François McKenzie (Unsplash)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *