Familia jurnalistei Shireen Abu Aqleh cere să se întâlnească cu Biden

Vizita lui Joe Biden în Orientul Mijlociu, menită să întărească relațiile cu partenerii din regiune, ar putea să fie dominată de tensiunile recente dintre Israel și Palestina privind uciderea jurnalistei Shireen Abu Aqleh.

În contextul în care Biden va fi în Israel de miercuri până vineri, la prima oprire a turneului său din Orientul Mijlociu, familia jurnalistei ucise cere să se întâlnească cu liderul Casei Albe. În scrisoare trimisă de fratele lui Shireen Abu Aqleh, rudele își exprimă „sentimentul de trădare” pentru că SUA a protejat Israelul de răspundere, conform The Guardian.

Scrisoarea adresată președintelui american Biden spune că evaluarea Departamentului de Stat – care concluzionează că forțele israeliene au fost „probabile responsabile” pentru împușcarea în cap a reporterului Al Jazeera, dar „nu a fost găsit niciun motiv să creadă că acest lucru a fost intenționat” – este o „încercare de a ascunde faptele”, ținând cont de dovezile care arată că Abu Aqleh „a făcut obiectul unei ucideri extrajudiciare” de către armata israeliană.

„În schimb, Statele Unite s-au furișat spre ștergerea oricărei greșeli comise de forțele israeliene”, se arată în scrisoare, acuzând că Administrația lui Biden a adoptat narativul Israelului cu „o intenție aparentă de a submina eforturile noastre de a face dreptate și de a răspunde pentru moartea lui Shireen”.

Tăcere la Casa Albă

Cererea familiei de a se întâlni cu liderul SUA încă nu a primit niciun fel de reacție din partea oficialilor americani, spun rudele lui Shireen Abu Aqleh.

„SUA încearcă în mod clar să îngroape cazul. Încearcă să îl mușamalizeze”, a declarat nepoata jurnalistei, Lina Abu Aqleh, pentru The Guardian. Aceasta este de părere că, dacă mătușa sa ar fi fost ucisă în Ucraina, „reacția ar fi fost complet diferită. S-ar fi luat măsuri încă din prima zi. Ar fi existat responsabilitate. Ar fi existat o anchetă transparentă și independentă. Și ar fi existat dreptate”.

SUA: Abu Akleh, ucisă „probabil” din greșeală

Expertiza realizată de Statele Unite ale Americii asupra glonțului concluzionează că Israel este de vină pentru moartea jurnalistei americano-palestiniene Shireen Abu Akleh, însă acest lucru s-a petrecut „probabil” din greșeală.

CITIȚI ȘI: SUA SUSȚIN CĂ JURNALISTA SHIREEN ABU AKLEH A FOST PROBABIL UCISĂ DIN GREȘEALĂ DE ISRAEL

Coordonatorul de securitate al SUA (USSC), după ce a rezumat investigațiile efectuate atât de Forțele de Apărare Israeliene, cât și de Autoritatea Palestiniană, a concluzionat că este probabil ca focurile de armă trase de pe poziții israeliene să fi fost responsabile de moartea reporterul Al Jazeera, scrie Reuters.

Cu toate astea, „USSC nu a găsit niciun motiv să creadă că acest lucru a fost intenționat, ci mai degrabă rezultatul unor circumstanțe tragice în timpul unei operațiuni militare conduse de IDF împotriva unor facțiuni ale Jihadului Islamic Palestinian”, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *