Coreea de Sud s-ar putea alătură țărilor care au o lege împotriva ”fake news”

O comisie parlamentară a Coreei de Sud a aprobat un proiect de lege care ar putea pedepsi fake news-urile din presă. Dacă proiectul va trece, Coreea de Sud se va alătura țărilor care taxează ceea ce consideră a fi dezinformare, o măsură criticată de experții în media.

Joi, Comitetul parlamentar pentru cultură, sport și turism din Seul a aprobat revizuirea Actului de arbitraj a presei. În document a fost inclusă și legea „știrilor false”, elaborată ca urmare a îngrijorărilor exprimate de administrația sud-coreeană cu privire la afectarea reputației cetățenilor, cu precădere a persoanelor publice, prin articolele de știri ce conțin de dezinformare, conform UPI.com.

Principalul partid de opoziție, People Power Party, a comparat proiectul cu cenzura nord-coreeană, în timp ce organizațiile jurnalistice locale au condamnat joi revizuirea Actului, afirmând că amendamentul lasă loc pentru „interpretări neclare și arbitrare” a ceea ce constituie raportarea inexactă sau denaturarea unor persoane publice.

Mai mult decât atât, modificarea legii „deschide calea pentru un control ușor asupra mass-media”. 

Amintim că Rusia este una dintre țările care a adoptat o lege similară, folosită pentru a reduce la tăcere publicațiile critice la adresa regimului de la Kremlin. Asociația Mondială a Editorilor de Știri a afirmat, într-un comunicat, că legea este „tipul de reglementare promovată de unii dintre cei mai autoritari regimi din lume”.

Dacă Adunarea Națională aprobă noua variantă a Actului de arbitraj a presei, imaginea Coreei de Sud pe plan mondial va fi afectată, mai afirmă opoziția. În prezent, Coreea ocupă locul 42 din 180 în Indexul Libertății Presei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *