„Regimul îl foloseşte ca pe un trofeu”. Roman Protasevici, scos într-o conferință de presă de regimul de la Minsk

La începutul acestei săptămâni, regimul de la Minsk l-a scos din nou pe Roman Protasevici la înaintare, în încercarea de a calma puterile occidentale și de a arăta că decizia de a deturna avionul Ryanair a fost fundamentată.

Alături de oficiali îmbrăcați în uniformă militară, tocmai jurnalistul afirmă că actul terorist a fost justificat, dar și că nu este bătut, conform Digi24.

„Totul este în regulă cu mine. Nimeni nu m-a bătut, nimeni nu m-a atins. Înțeleg pagubele pe care le-am provocat nu numai statului, însă și față de țară. Acum vreau să fac tot ce îmi stă în putere să repar această situație”, a spus acesta.

În cadrul conferinței, s-a reiterat poziția Minskului cu privire la deturnarea avionului Ryanair. Doi oficiali belaruși au explicat că de vină pentru falsa amenințare cu bomba ar fi organizația palestiniană Hamas. Pe de altă parte, Hamas a respins categoric acuzațiile, subliniind că nu are astfel de preocupări.

Opoziția, pe de altă parte, descrie diferit conferința. Franak Viacorka, consilierul liderei opoziției belaruse, Sviatlana Tsikhanouskaya, a scris pe Twitter că apariția de luni pare a fi mai repede o scenă distopică, „din Kafka sau Orwell”.

„Orice ar spune, să nu uităm că este un ostatic. Iar regimul îl foloseşte ca pe un trofeu”, a mai spus Viacorka.

Conform G4Media, și presa prezentă în sală a reacționat. Corespondentul BBC ar fi părăsit sala atunci când s-a anunțat că Protasevici, care a mai apărut anterior în scene regizate de regimul de la Minsk, dorește să vorbească cu mass-media. Jurnalistul britanici au afirmat că nu dorește să ia parte la o astfel de „farsă”.