Riscul infracțiunilor cibernetice este mai mare cu 60% în cadrul învățământului on-line
Riscul întâmpinării unui malware prin intermediul anunțurilor înșelătoare a crescut cu 60% în ultimele 6 luni ale anului 2020. Un studiu realizat de compania de securitate IT Kaspersky arată că din luna iulie până în luna decembrie a anului trecut, 270.171 de utilizatori au întâmpinat diverse ameninţări cibernetice deghizate în programe de instalare a unor platforme de video-conferință sau de învățare online.
Astfel de amenințări pot fi întâlnite pe site-uri neoficiale, concepute să arate ca platformele originale ori prin intermediul mailurilor deghizate în oferte speciale sau notificări de pe platformă. Pentru a crește gradul de securitate cibernetică, utilizatorii sunt îndemnați să nu acceseze astfel de mesaje primite de la adrese neoficiale de e-mail, informează G4Media.
Atacurile infractorilor cibernetici se bazează pe lipsa de cunoștințe tehnologice a profesorilor care, în circumstanțele oferite de situația epidemiologică, sunt nevoiți să susțină cursurile școlare prin sistemul de învățare la distanță sau hibrid, utilizând diverse platforme de învățare. În mod similar, copiii sunt expuși la aceste riscuri cibernetice atunci când utilizează dispozitivele care beneficiază de o conexiune la internet.
Din ianuarie până în iunie 2020, numărul total de utilizatori care au întâmpinat diverse ameninţări cibernetice apărute sub masca platformelor populare de învăţare online sau a aplicaţiilor de video-conferinţă a fost de 168.550 – o creştere de 20,455% în comparaţie cu aceeaşi perioadă din anul 2019. Acest număr a continuat să crească din iulie până în decembrie, înregistrând o majorare cu 60%.
Potrivit Kaspersky, cea mai populară aplicaţie online folosită ca momeală pentru atacurile cibernetice a fost ZOOM. Platforma înregistrează peste 300 de milioane de utilizatori zilnici, fiind o țintă preferată de hackeri.
Pe locul doi în topul aplicațiilor afectate de anunțuri înșelătoare este Moodle, urmată de Google Meet pe locul trei. Doar Google Classroom nu a înregistrat riscuri crescute de contractare a unui virus cibernetic ori alt instrument IT pentru fraudă informatică.
În realitate, mai putin de 2% din amenințările informatice îmbracă forma unui virus. Peste 98% dintre ameninţările întâmpinate s-au prezentat sub forma „not-a-virus”, categorie care este împărţită în programe de tip riskware şi adware.
„Adware bombardează utilizatorii cu reclame nedorite, în timp ce programele riskware sunt alcătuite din diferite fişiere – de la browser bars şi download managers până la instrumente de administrare la distanţă – care pot efectua diverse acţiuni pe computerul personal fără consimţământul dumneavoastră”, specifică specialiștii de la Kaspersky.
Sursa foto: pexels.com
Articole asemănătoare
Pot autoritățile să închidă, în timpul stării de alertă, site-urile care publică informații false?
Autoritățile din SUA pregătesc anchete antitrust împotriva Microsoft, Nvidia și OpenAI
CCR a decis: desemnarea lui Orban e neconstituțională. Anticipatele, un vis din ce în ce mai îndepărtat pentru PNL
Acuzațiile lui Trump la adresa Google, demontate. Dovezile s-au dovedit a fi false
Șeful OpenAI a cerut Congresului SUA reglementarea inteligenței artificiale