OpenAI ia în considerare să își fabrice propriile microcipuri AI
OpenAI ia în considerare să-și fabrice propriile microcipuri care să ajute compania în dezvoltarea tehnologiei AI. La fel ca majoritatea industriei inteligenței artificiale, OpenAI depinde de cipurile create de Nvidia.
Penuria generală de microcipuri a făcut ca OpenAI să deschidă subiectul creării unei fabrici proprii, însă compania nu a ajuns la un acord cu privire la îndeplinirea acestui efort, conform surselor interne citate de Reuters. Cu toate acestea, dezvoltatorul lui ChatGPT a identificat o firmă de microcipuri pe care ar fi dorit s-o achiziționeze, dar nici aici lucrurile nu s-au finalizat.
Dependența de cipurile Nvidia – deși nu chiar plăcută – este o necesitate în acest moment. Sursele interne afirmă că Sam Altman, șeful OpenAI, a spus că, pe lângă fabricarea propriilor cipuri, compania trebuie să lucreze mai strâns cu Nvidia, dar să caute să-și diversifice lista de furnizori în materi de microcipuri. Asta s-ar putea să fie mai greu de realizat, având în vedere că Nvidia domină în proporție de aproape 80% piața de cipuri, conform celor mai recente estimări.
Realitate este că OpenAI va rămâne dependentă de cipurile Nvidia sau a altor companii, chiar dacă se hotărăște să-și construiască propriile microcipuri. Experții consultați de Reuters vorbesc de un proces ce ar dura ani de zile și de sume ce se ridică la sute de milioane de dolari pompați într-un proiect, care nu are garanția că va funcționa sau că va supraviețui pe piață. La urma urmei, Nvidia nu deține degeaba acea cotă uriașă – cipurile companiei sunt cele mai bune și performante pentru noile tehnologii AI.
În acest moment inteligența artificială generativă dezvoltată de OpenAI rulează pe un supercomputer construit de Microsoft (unul dintre cei mai mari investitori ai companiei lui Sam Altman), care folosește 10.000 de procesoare Nvidia.
Interesant este că Microsoft lucrează la fabricarea unui microcip destinat tehnologiei AI pe care îl testează intern și la care OpenAI are acces. Planurile lui Sam Altman par să indice că OpenAI vrea, mai degrabă, să devină independentă și să nu mai conteze nici de cipurile Nvidia, nici de banii Microsoft.
Articole asemănătoare
Un alt jurnalist palestinian a fost ucis în Fâșia Gaza
Facebook, Amazon și Microsoft își sfătuiesc angajații să lucreaze de acasă
O rețea socială pro-Trump, ținta unui atac cibernetic chiar în ziua lansării
Revizuirea Codului UE privind dezinformarea se prelungește până în 2022
Facebook a plătit adolescenți ca să vadă ce mesaje trimit