Studiu: aproape jumătate dintre români cred că amploarea problemei știrilor false este exagerată

Viziunea românilor asupra fenomenului fake news a fost comparată cu cea a unei populații relevante din Statele Unite ale Americii, într-un studiu realizat de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române și Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS).

Din sondaje – realizate simultan atât în România, cât și în SUA – reiese faptul că atât românii, cât și americanii, consideră că principalii vinovați pentru propagarea fenomenului sunt politicienii și partidele politice din țară. În plus, în rezultatele cercetării se afirmă și că ”sub 50% atât dintre români, cât și dintre americani, apreciază că în spatele răspândirii știrilor false se aflp, de cele mai multe ori, alte state”, conform Ziare.com.

Cât despre canalele de propagare, atât respondenții români (56%), cât și cei americani (52%) consideră că în mediul online se regăsesc mai multe știri false – spre deosebire de canalele tradiționale de mass media.

Totodată, s-a ajuns la concluzia că românii consideră ”într-o proporție mai mare decât americanii, că amploarea problemei legate de știrile false este exagerată (48% versus 38%)”.

Studiul a fost realizat pe durata a două săptămâni și la acesta au participat 1.050 de subiecți reprezentativi pentru populația României.

Citiți mai multe pe Ziare.com

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *